Agricultura

Borealis, principalul distribuitor de îngrăşăminte din Europa

30.10.2013

Borealis L.A.T România vinde anual peste 150.000 de tone de îngăşăminte. Cinci depozite pentru
îngrășămintele chimice, vânzări de peste 150.000 de tone pentru un an și peste o mie de clienți fermieri, distribuitori și integratori și parteneri de prestigiu, precum Cargill, Agricover, Brise, Maria Invest sau Oltpiss! Acesta este un rezumat al portofoliului Borealis L.A.T. România, companie care a fost înființată în luna decembrie a anului 2005. La acea vreme, compania se numea Linzer Agro Trade România SRL, membră atunci a grupului OMV. Din 2007, compania mamă din Linz a fost achiziționată de grupul Borealis, incluzând fabrica de îngrășăminte chimice, melamină și produse tehnice.  În ultimii șase ani, compania s-a dezvoltat continuu puternic și susținut, acoperind acum atât cu depozite cât și cu forță de vânzări principalele zone agricole ale țării. Depozitele de îngrășăminte, cinci la număr, sunt situate în: Hanu Conachi (Galați),  Frățești (Giurgiu), Deveselu (Olt), Simian (Mehedinti) și Periam (Timiş), fiecare depozit cu o capacitate de depozitare cuprinsă între cinci și 20 de mii de tone. Cel mai recent lansat depozit este cel din judeţul Giurgiu, cu o capacitate totală de 20.000 de tone. Depozitul a fost inaugurat în vara anului trecut, iar investiţia s-a ridicat la suma de 5 milioane de euro.

“Un principiu de bază pe care îl urmăm tot timpul este siguranța și protecția muncii. Grupul Borealis este între liderii mondiali în protecția muncii, lucru ilustrat de motto-ul companiei ”If we can’t do it safely, we don’t do it at all” (Dacă nu putem să facem un lucru în siguranță, atunci nu-l facem deloc). Depozitele noastre sunt standarde de referință în domeniul siguranței la nivel mondial, iar angajații beneficiază periodic de training-uri relevante pentru depozitarea și manipularea în siguranță a îngrășămintelor chimice. Pe lângă vânzarea produselor către fermieri sau distribuitori, venim în sprijinul cienților cu servicii de consiliere, mostre de sol, câmpuri experimentale și o serie de noi instrumente cum ar fi N-tester. Acesta din urmă reprezintă un dispozitiv care măsoară cantitatea de nitrogen din plantă și o compară cu necesarul ei, ceea ce permite fermierului să determine mult mai exact ce cantitate de îngrășăminte are nevoie planta conform principiului “întreabă planta ce are nevoie”, permițând o mai bună protecție a mediului înconjurător”, ne-a declarat Daniel Florea, Area Sales Manager Eastern Europe Borealis L.A.T Gmbh.

Borealis L.A.T este în prezent principalul distribuitor de îngrăşăminte din Europa, cu accent pe regiunea Dunării. Compania cu sediul central în Linz (Austria) este o filială 100% a Borealis AG şi membru al Borealisgroup. Borealis produce în Linz pe lângă îngrăşăminte şi produse de melamină şi produse tehnice de azot. Compania activează în prezent șase ţări pe lângă România: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria, iar în Austria, Germania, Franţa şi Italia deţine echipe de vânzări. Prima țară în topul vânzărilor este Ungaria, iar locul secund este deținut de România, țara noastră având “potențial dublu față de Ungaria”, așa cum spun chiar oficialii Borealis.

Investitori străini interesați de agricultura românească

În timp ce autoritățile susțin că viitorul țării depinde și de viitorul agriculturii din România, iar producătorii și țăranii români spun că au nevoie de susținere financiară pentru finalizarea proiectelor începute sau pe cale să fie lansate întrucât au probleme financiare, investitorii străini nu au stat pe gânduri și au început să finanțeze mai multe proiecte locale, spun oficialii companiei. Mai mult chiar, investițiile străine nu au adus doar finanțări, ci și cunoștințele necesare pentru afaceri de succes, ajutând la dezvoltarea sectorului agricol românesc aproape de cele din alte țări. “O altă tendință este în legatură cu însăcuirea produselor. În urmă cu doar câțiva ani exista aproape exclusiv numai însăcuirea la saci de 50 de kilograme nepaletizați. În prezent, marii fermieri folosesc numai îngrășăminte chimice în big-bags între 500 și 1.000 de kg fiecare, iar pentru sacii mici de 50 de kilograme tot mai mulți folosesc paletizarea pentru o mai ușoară manipulare a produselor. În domeniul îngrășămintelor chimice, consumul actual pe hectar este foarte scăzut în comparație cu standardele din Europa de Vest și chiar cu cele din țările vecine cum ar fi Ungaria și Bulgaria, iar îngrășămintele complexe sunt încă puțin folosite”, ne-a explicat Daniel Florea.

Agricultura românească este așadar într-o continuă dezvoltare, iar asta înseamnă că în permanență există direcții în care dezvoltarea și investițiile continue există. Oficialii Borealis sunt de părere că evitarea agriculturii de subzistență și nu în ultimul rând dezvoltarea sistemului de irigații care asigura independență fermierilor indiferent de vreme sunt doar câțiva din pașii ce trebuie realizați de cei care investesc în acest domeniu. “Concentrarea suprafețelor agricole pentru o mai bună și eficientă exploatare și evitarea agriculturii de subzistență, creșterea resurselor financiare ale fermierilor, revigorarea unor surse de irigații care să permită fermierilor să nu mai fie atât de dependenți de vreme, construirea de silozuri pentru depozitarea recoltelor și obținerea celor mai bune prețuri pentru acestea etc. Toate acestea vor genera un consum mai mare de input-uri agricole care va conduce în final la recolte mari și în cele din urmă la resurse financiare mai mari pentru fermieri”, declară Daniel Florea, Area Sales Manager Eastern Europe Borealis L.A.T Gmbh.

Tradiție și inovație

În tot acest timp, Borealis a adus pe piața din România atât produse consacrate deja, cât și unele noi, pentru o dezvoltare a sectorului cât mai susținută și fără riscuri, dar cu rezultate mult mai bune. “Am adus pe piața românească pe lângă produsele consacrate (azotat de amoniu, uree, NPK 15-15-15 și NP 20-20-0) o serie de produse noi sau mai puțin cunoscute la momentul respectiv (nitrocalcar, NPK 12-12-17, NPK 14-10-20). Un produs din ce în ce mai solicitat este AdBlue, care reduce poluarea pentru noile tipuri de camioane și echipamente agricole (tractoare). În utimii trei ani vânzările de nitrocalcar au crescut exponențial, fermierii realizând că acest produs se pretează mai bine unor soluri decât urea sau azotatul de amoniu. Nu trebuie neglijat și faptul că nitrocalcarul este un produs nepericulos care nu are aceleași restricții la depozitare și manipulare precum azotatul de amoniu”, explică Daniel Florea, Area Sales Manager Eastern Europe Borealis L.A.T Gmbh.

Borealis are în prezent cele mai utilate și moderne fabrici de îngrășăminte, cu ajutorul cărora oferă produse calitative, cu cele mai mici emisii de dioxid de carbon. Realizând în permanență studii pentru a ridica standardul produselor și calitatea acestora, compania susține că îngrășămintele chimice Borealis asigură necesarul de elemente nutritive de care o plantă are nevoie. Mai mult decât atât, dacă până acum câțiva ani fermierii nu aveau siguranța că folosesc îngrășămintele potrivite, acum acest lucru se poate determina foarte exact cu ajutorul unui device de ultimă generație. Mai exact, dacă există fermieri care nu știu cum să determine care este cantitatea de îngrășământ de care o anumită plantă are nevoie, N-Tester este un aparat optic de măsurare pentru determinarea indirectă a conținutului de clorofilă din plante. Asta înseamnă că se pot afla imediat informații despre starea actuală de nutriție a plantei respective.

Accent pe viitor

48% din populaţia globală trăieşte astăzi din îngrăşăminte pe bază de minerale. Până în 2030 necesarul de hrană la nivel global va creşte cu încă 50%. În tot acest timp, terenul agrar disponibil este limitat, potrivit Borealis L.A.T. Tocmai de aceea, producţia cu emisie scăzută a îngrăşămintelor pe bază de azot, protejând clima şi asigurând un consum de energie scăzut – având în vedere că îngrăşămintele Borealis au cea mai mică amprentă ecologică – este soluția de viitor pentru agricultură.

În ceea ce privește planul de viitor al companiei, oficialii Borealis susțin că doresc extindere atât pentru depozite, cât și pentru forța de vânzări. “Ne vom continua politica de dezvoltare a actualelor depozite și construirea de noi locații în zonele agricole alături de dezvoltarea forței de vânzări pentru a veni cât mai aproape de fermier”, ne-a declarat Daniel Florea, Area Sales Manager Eastern Europe Borealis L.A.T Gmbh.