Stiri: Companii

Când intră la tranzacţionare acţiunile Electrica?

27.06.2014

Electrica a atras 1,95 miliarde lei din oferta publică inițială (”IPO”) constând într-o ofertă de acțiuni și certificate globale de depozit (GDR) și admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe Bursa de Valori București și a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.

Sindicatul de intermediere al ofertei publice anticipează că admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe Bursa de Valori din București și a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc în jurul datei de 4 iulie.

IPO-ul companiei este un succes în cadrul competitiv al pieței europene de oferte publice cu 22 de listări în desfășurare, dintre care unele au eșuat, în contextul tensiunilor geopolitice din zonă.

Prețul Final de Ofertă, la care vor fi vândute acțiunile investitorilor instituționali și investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 lei/acțiune și 13,66 USD/GDR.

Oferta de listare a constat într-o ofertă de 177.188.744 acțiuni ordinare noi, reprezentând 105% din numărul total de acțiuni existente ale companiei, rezultând  o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde lei și o capitalizare bursieră a Societății de 3,81 miliarde lei. Alocarea Acțiunilor Oferite și GDR-urilor Oferite va fi condiționată de confirmarea de către UKLA a eligibilității listării GDR-urilor.

„Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obținute din listare vor fi folosite pentru investiţii. Credem că atragerea de investitori privați prin listarea liderului în distribuția și furnizarea de electricitate de pe piața românească va contribui la creșterea transparenței și a eficienței Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilității acesteia, cât și asupra prețului și calității serviciilor prestate utilizatorilor și consumatorilor finali”, a declarat Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. 

Gabriel Dumitrașcu, Director, Direcția Generală de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie, a spus că Electrica generează o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distribuție a electricității, ceea ce permite acționarilor să aibă acces la profituri și distribuiri de dividende previzibile.

„Credem că acțiunea Electrica își va păstra atractivitatea în timp datorită acestei stabilități”, a continuat acesta.

În plus, în urma nivelului ridicat de suprasubcriere pe tranșele de retail, Electrica a decis, în urma consultării Coordonatorilor Globali, realocarea unui număr de 10.631.325 din tranșa adresată investitorilor instituționali către tranșele de retail.