Agricultura

Agricultura acvaponică revoluţionează creşterea legumelor

01.11.2017

Fiind una dintre cele mai noi ramuri ale agriculturii, agricultura acvaponică are la bază simbioza dintre legume și pești, făcându-se aşadar economie de apă. Pe lângă acest avantaj important, un altul este adus de faptul că acest tip de cultură nu necesită nici îngrășăminte, iar în acest context, nu este de mirare că agricultura acvaponică devine din ce în mai populară.

Agricultura acvaponică permite fermierilor să crească peşte (acvacultură) și legume (cultivarea plantelor pe apă) în cadrul aceluiași sistem de recirculare al apei

Tehnologia care susţine aceste tipuri de culturi presupune recircularea apei între bazinul în care sunt crescuţi peşti şi cel în care se realizează hidrocultură, adică creşterea plantelor pe bază de apă bogată în nutrienţi. Prin urmare, volumul de apă necesar este unul extrem de redus, întrucât reziduurile din bazinele cu pești hrănesc plantele, în timp ce culturile de legume pur şi simplu filtrează apa care se întoarce în bazinele peștilor. Mai exact, prin introducerea peștilor în acest sistem, reziduurile lor devin îngrășământ, nemaifiind nevoie de alte tipuri de substanţe necesare creşterii plantelor.

Utilizarea îngrăşămintelor

Sistemul acvaponic contribuie la reducerea utilizării îngrăşămintelor, fiind diminuate atât costurile, cât și munca depusă, producându-se în final două bunuri care pot fi scoase la vânzare: legume şi peşte.

În cadrul acestui sistem, legumele nu cresc în sol, ci tot în niște bazine, pe pat de pietriș, cu rădăcinile în apă, așa că acest sistem poate fi implementat în orice fel de mediu

În plus, sistemele acvaponice nu se limitează doar la folosirea peștilor, încercându-se creşterea şi a moluştelor sau a crutaceelor, pentru a obține o varietate de minerale și deșeuri diverse care să ajute mai bine la creşterea plantelor.

În Europa, agricultura acvaponică se dezvoltă mai ales în Marea Britanie, unde mulți antreprenori s-au arătat interesaţi de acest tip de agricultură, deschizându-și mici afaceri.

Legume 100% BIO

Este important de menţionat că legumele produse astfel se încadrează la categoria BIO. În plus, sistemele acvaponice sunt prietenoase cu mediul înconjurător întrucât ele reduc extrem de mult deșeurile agricole, eliminând şi dependența de îngrășăminte și pesticide.

Legumele produse astfel se încadrează în categoria produselor organice

De departe cel mai mare avantaj al acestui tip de agricultură este reprezentat de faptul că nu permite folosirea de pesticide. În primul rând, dăunătorii sunt mult mai puţini ca număr în condiţiile în care plantele nu sunt crescute la sol, ci în pietriş, cu rădăcinile direct în apă, iar în al doilea rând, unii agricultori care ar dori profituri mai mari încălcând puțin regulile, nu vor putea utiliza pesticide întrucât acestea vor omorî peştii. Prin urmare, se poate spune că legumele provenite din agricultura acvaponică sunt 100% BIO.

Legumele şi peştele produse prin acest sistem sunt produse BIO, întrucât agricultura acvaponică nu permite utilizarea pesticidelor şi a îngrăşămintelor

Ce legume sunt mai profitabile

Cele mai utilizate culturi de pește în sistemele acvaponice sunt tilapia, barramundi, bibanul, somnul şi codul, în timp ce cele mai profitabile plante cultivate sunt legumele cu frunze verzi, busuiocul, roşiile, ardeiul, fasolea, mazărea, ridichile, ceapa, napii, păstârnacul, precum şi ierburile aromatice. Se mai pot cultiva şi pepeni galbeni, dar şi trandafiri.

Cele mai profitabile plante cultivate sunt legumele cu frunze verzi, trandafirii, roşiile, pepenele galben, ardeiul, fasolea, mazărea, ridichile, ceapa şi ierburile aromatice.

Agricultura acvaponică în România

În ţara noastră, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – Horting avea în derulare, încă de anul trecut, un proiect de dezvoltare acvaponic, pentru a oferi oamenilor un exemplu de cultivare a legumelor și de creștere a peștilor, conform AgroInfo.

Proiectul “Implementarea tehnologiei acvaponice în România pentru creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea stării de sănătate în zonele defavorizate” este finanţat cu fonduri elveţiene.

Acesta este unul dintre proiectele inedite ale cercetătorilor şi specialiştilor din această instituţie ştiinţifică. Denumit “Implementarea tehnologiei acvaponice în România pentru creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea stării de sănătate în zonele defavorizate”, proiectul este cofinanţat de Confederaţia Elveţiană cu 150.000 de franci elveţieni, fonduri care reprezintă aproximativ 85% din finanţarea totală. În cadrul proiectului, sunt dezvoltate sisteme acvaponice, dar şi o seră geodezică în care se vor cultiva legume pentru hrănirea speciilor de peşte crescute în sistem protejat.

Avantajele agriculturii acvaponice:

– consumul de apă este redus;

– producţia de deşeuri este minimizată;

– sistemul poate funcţiona în orice mediu;

– nu necesită utilizarea de îngrăşăminte sau pesticide.

Aşadar, în concluzie, se poate spune că agricultura acvaponică poate reprezenta agricultura viitorului, întrucât se poate realiza și în zonele secetoase sau cu soluri care nu sunt prielnice pentru cultura plantelor. În plus, se pare că producția de legume obținută poate fi și de opt ori mai mare decât legumele obținute în mod tradițional, chiar și cu un gust mai bun.