Sanatate

Angiomedica, debutul unui spital modern și performant

01.02.2017

Spitalul de boli cardiovasculare a investit în aparatură medicală nouă, de ultimă generație. În anul 2006, Clinica Angiomed – clinică cu trei paturi și sală de cateterism dotată cu C-arm, 3 cabinete de consultații cardiologie și chirurgie vasculară – își desfășura activitatea într-un spațiu închiriat. Clinica a fost ulterior achiziționată de Silva Trading, companie cu o vastă experiență în domeniul distribuției de produse medicale cardiovasculare.

Începându-și activitatea de import și distribuție de consumabile pentru cardiologia intervențională în anul 1997, Silva Trading s-a dezvoltat rapid. Astfel, încă din anul următor a devenit distribuitor exclusiv al produselor MEDTRONIC – SUA pentru România, și ulterior și pentru Republica Moldova.

„Experiența în domeniu a fost definitorie pentru a visa la înființarea unui Spital de boli cardiovasculare privat. Asta se întâmpla în 2005 și a reprezentat tema mea pentru absolvirea EMBA”, declară ec. Cecilia Covrig, Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Angiomedica.

Dezvoltarea unei instituții medicale specializate

Datorită experienței Silva Trading, Clinica Angiomed s-a dezvoltat, ajungând ușor la un număr de 5 paturi – 2 pentru spitalizare continuă și 3 pentru spitalizare de zi – și trei cabinete de consultații. În plus, sub îndrumarea RENAR, în perioada 2007-2008, Clinica a devenit primul Laborator de explorări funcționale acreditat din România.

„Clinica Angiomed devenea neîncăpătoare pentru numărul de medici și pacienți, dat fiind faptul că actul medical strict specializat și de calitate devenea respectat de colectivitatea de pacienți adresabili. Astfel, în anul 2008 s-a achiziționat terenul din Str. Cosminului nr. 13, sector 2, și în 2009 am reușit să demolăm vechile clădiri de pe teren și să începem să ne gândim la proiectul de construcție a Spitalului”, susține ec. Cecilia Covrig.

Deși în perioada 2009-2012 conducerea Clinicii a muncit mult și a investit în consultanță și proiectare pentru obținerea de Fonduri Europene, întotdeauna s-a găsit un motiv pentru ca acest proiect să fie respins sau amânat pentru o sesiune viitoare. Acest fapt a determinat instituția medicală să realizeze prin forțe proprii această investiție „green field”.

Valoarea investiției se ridică la 2,7 milioane de euro (infrastructura imobiliară) și aproximativ 1,3 milioane de euro echipamente medicale de ultimă generație.

Astfel, proiectul a fost finalizat în august 2016, funcționarea Spitalului Angiomedica debutând cu Ambulatoriul de cardiologie și chirurgie vasculară.

„Avizul CNCAN pentru Angiograf s-a primit în luna decembrie 2016, iar unitatea de transfuzii s-a avizat în ianuarie 2017  pentru a începe chirurgia vasculară în Blocul operator Hibrid, dotat cu C-arm. Am început diagnosticul și terapiile intervenționale de curând, în ianuarie 2017”, adaugă Președintele Consiliului de Administrație.

Structura Spitalului Angiomedica

Angiomedica este un spital specializat strict în domeniul cardiovascular. Acesta este organizat pe 2 subsoluri, parter și cinci etaje, având o suprafață de 2.600 mp și o capacitate de 26 de paturi.

În cele două subsoluri se regăsesc parcarea subterană cu lift, stația pompe, grupul electrogen, UPS-ul, adăpostul ALA și vestiarele personalului; la parter se află recepția, sala de așteptare, biroul de internări, Farmacia internă, Departamentul Achiziții, Punctul de Recoltare și Salonul spitalizare de zi; la etajul 1 se află Ambulatoriul; la etajul 2 – Sala de angiografie și saloane; etajul 3 conține Blocul operator chirurgie – hibrid, salonul ATI, unitatea UTS, unitatea determinări urgențe; etajul 4 – saloanele pentru pacienți și tratament iar etajul 5 birouri administrative si  – Sala de conferințe.

Spitalul este dotat cu o Sală de conferințe pentru 50 de persoane, pentru cursuri, seminarii medicale, workshop-uri, prezentările putând fi făcute pe flip-chart, videoproiector și transmisie live din Sala de operații.

Având un domeniu specializat – cardiovascular – Spitalul Angiomedica, din str. Cosminului nr. 13, sector 1,  se adresează pacienților care au nevoie de prevenție, diagnostic mini-invaziv, terapie intervențională și/sau chirurgie vasculară până la recuperare medicală, kinetoterapie sau masaj terapeutic vascular; acestea din urmă se oferă pacienților în Secția special amenajată în Str. Grigore Manolescu nr. 22-24, sector 1.

Astfel, în cadrul Ambulatoriului, pacienții pot beneficia de consultație de specialitate, examen EKG, montare holter EKG și TA, ecografie cardiacă 3D, ecografie transesofagiană, ecografie de stres, ecografie carotide și artere periferice, doppler vascular, aritmologie, programare de stimulatoare și defibrilatoare implantate. În Secția de angiografie se pot performa următoarele servicii medicale: coronarografie, arteriografie, flebografie, stentare cord și/sau stentări periferice – carotida, artere periferice, dilatări cu balon, închideri de defect septal, implantare de stent-graft pentru aorta abdominală, montare de stimulatoare și defibrilatoare cardiace.

În secția de chirurgie vasculară se vor tratata pacienții adresabili, atât prin metode mini-invazive, cât și prin metode chirurgicale cu anestezie generală.

Dotări medicale de ultimă generație

Pentru a oferi servicii medicale de calitate, Spitalul Angiomedica a investit în aparatură medicală nouă, de ultimă generație. Astfel, unitatea este dotată cu Angiograf Allura Centron – Philips cu injectomat, laborator de electrofiziologie , stimulator extern ,etc

De asemenea, sala hibrid este dotată cu C-arm BV Pulsera, lampă Drager cu pregătire video, electrocauter Erbe, Cell-saver, pompă centrifugală  Medtronic, aparat de anestezie și ventilație Drager, monitoare Ekg de la GE, defibrilatoare externe Physio-Control etc.

În categoria inovațiilor de care beneficiază Spitalul, se încadrează și conectarea integrală a acestuia la un generator de mare putere.  Spitalul deține, de asemenea, o unitate proprie de transfuzie, o unitate determinări urgențe, o stație de gaze tehnice și o sală de operații dotată cu sistem de „clean room”, sectie ATI cu monitorizare la pat .

Specializările personalului medical Angiomedica sunt cardiologie, competențe în ecografie, doppler vascular , cardiologie/radiologie  intervențională, chirurgie vasculară, terapie intensivă.

În cadrul Spitalului Angiomedica lucrează, în prezent, 25 de angajați și 20 de colaboratori, personal medical de specialitate, personal mediu sanitar și administrativ. Medicii Angiomedica sunt profesori-doctori, conferențiari, medici specialiști cu competențe internaționale.

Investiții pentru performanță

Datorită faptului că abordează un domeniu strict dedicat, cel cardiovascular, Spitalul Angiomedica va avea performanța medicală mult așteptată de pacienții adresabili. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, în România, prima cauză de mortalitate este cea cardiovasculară si conexa – infarct, accident vascular cerebral, tensiune arterială, bradicardie, tahicardie etc.

Pentru a oferi această performanță medicală, conducerea Spitalului va continua investițiile în extinderea acestuia, precum și în achiziționarea de aparatură medicală performantă.

„Abia deschis, Spitalul Angiomedica are în proiect și în faza de finalizare deschiderea Secției de prevenție și recuperare, cu 5 paturi spitalizare,sala de kinetoterapie , medicina complementara  precum si  deschiderea Departamentului de electrofiziologie cardiacă, dotat cu Laborator de electrofiziologie, mapping cardiac și generator de crioablație, precum și participarea la proiecte de cercetare medicală și studii clinice, fiind autorizată de Ministerul Sănătății în acest sens”, încheie ec. Cecilia Covrig, Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Angiomedica.