Constructii

ASCOM și ALOREF investesc susținut într-un parc industrial de amploare

01.11.2015

Compania susține dezvoltarea economică din orașul Ocna Mureș. Cu o echipă tânără și dinamică, ce se poate adapta  rapid la schimbările pieței, oficialii ASCOM INTERNATIONAL spun că fiecare etapă din dezvoltarea companiei a avut o importanță deosebită și că în prezent activitățile societății sunt direcționate spre creșterea proiectului de la Ocna Mureș. Aici, compania împreună cu ALOREF dezvoltă un parc industrial în incinta fostei fabrici UPSOM, dorind să atragă investitori români și străini pentru dezvoltarea economiei din regiune.

Uzina de Produse Sodice Ocna Mureș a fost una dintre instituțiile partenere ale ASCOM INTERNATIONAL încă de la lansare. Activitatea uzinei s-a oprit la începutul anului 2010, iar impactul social și economic din regiune nu s-a lăsat așteptat, întrucât multe alte activități au fost blocate. “Urmare a intrării în faliment a UPSOM, societatea comercială ASCOM INTERNATIONAL împreună cu ALOREF, companie specializată în reciclarea deșeurilor metalice, au hotărât participarea la licitația organizată de către lichidatorul Casa de Insolvență Transilvania pentru valorificarea activului. Finalizarea acestei operațiuni a fost crearea unui parc industrial. În acest scop, ASCOM INTERNATIONAL împreună cu ALOREF Alba Iulia au format un consorțiu, o asociere, care a cumpărat, prin licitație deschisă, platforma industrială UPSOM”, ne-a declarat Nicoleta Haydu, general manager ASCOM INTERNATIONAL SRL.

Atât ASCOM, cât și ALOREF sunt societăți cu echipe puternice și tinere. Dacă prima companie este condusă de Nicoleta Haydu, în vârstă de 38 de ani, cu o experiență de 15 ani în domeniul produselor chimice, ALOREF este condusă de Florin Popa, în vârstă de 45 de ani, proprietar cu experiență în valorificarea deșeurilor metalice de aproximativ 20 ani.

Odată cu pregătirea și igienizarea zonei dezafectate, au început toate procedurile legate pentru titlul de “Parc Industrial Ocna Mureș”, fondatorii dorind să folosească toată infrastructura deja existentă aici. Este vorba despre suprafața parcului de 25,67 de hectare, clădirile solide, care pot primi altă destinație, stația electrică de racordare la Sistemul Energetic Național de 14 MW, prin care pot fi alimentați rezidenții parcului industrial, liniile ferate uzinale ce se întind pe circa 3,5 kilometri, priza de apă industrială din râul Mureș și legăturile la rețeaua de apă potabilă și cea menajeră. “Un mare avantaj pentru Parcul Industrial Ocna Mureș este faptul că fondatorii pun la dispoziția rezidenților, care prin natura activităților industriale produc deșeuri solide nepericuloase, un depozit autorizat. De asemenea, suntem deschiși la orice colaborare, chiar investiții mari, care crează locuri de muncă, atât de necesare în orașul Ocna Mureș. În acest sens, pe lângă clădirile puse la dispoziție rezidenților, se asigură și terenuri aferente în funcție de solicitările acestora”, adaugă general managerul companiei.

Lucrările ce includ realizarea parcului presupun de la amenajarea drumurilor interioare, la alimentarea cu energie electrică, apă, gaz sau rețele pentru alte utilități necesare celor care vor deveni rezidenți ai parcului.

În prezent, deținătorii parcului oferă servicii complete, precum pază, curățenie, întreținere infrastructură, consultanță juridică, găzduire pentru activități de protocol, informații clare și detaliate despre piața locală, dar și suport pentru comunicarea cu autoritățile locale și facilitarea legăturii cu instituțiile de învățământ. Pe viitor se dorește să se ofere servicii de racordare și gospodărire infrastructură edilitară, consultanță juridică sau de afaceri, servicii bancare, de alimentație publică, comisionare vamală, service auto și soluții de curierat, poștă și asistență medicală.

Investiții planificate

Parcul Industrial Ocna Mureș este prioritar pe lista investițiilor ASCOM INTERNATIONAL, astfel că se dorește modernizarea infrastructurii existente, la care se adaugă construirea unei instalații de obținere a sării prin evaporare din soluție de clorură de sodiu, având în vedere materia primă existentă în această zonă.

La toate acestea se adaugă construirea unei instalații de reciclare a deșeurilor de plastic prin electroliză, ce poate genera energie verde, și un terminal de containere pentru preluarea și distribuția unor mărfuri intrate în țară prin portul Constanța sau colectarea unor mărfuri în vederea expedierii spre portul Constanța.

Extindere

ASCOM INTERNATIONAL este una dintre companiile care folosesc tehnologii de ultimă generație, ce implică atât timp, cât și resurse financiare, pentru a se asigura că oferă clienților și partenerilor de afaceri cele mai bune soluții pe termen scurt și lung.

Odată cu reducerea activităților industriale în România și închiderea multor companii productive din industria chimică, compania își direcționează atenția spre dezvoltarea parcului industrial din Ocna Mureș și atragerea investițiilor străine în zonă, iar așteptările privind creșterea cifrei de afaceri sunt unele optimiste. „Industria chimică românească a continuat să se contracte atât înainte de criză, cât și în timpul crizei economice: multe combinate chimice au fost închise definitiv, Carbid Fox și Bicapa Târnăveni, Nitramonia Făgăraș, Sofert Bacău, altele au intrat în insolvență, Oltchim Râmnicu Vâlcea, ceea ce a diminuat considerabil fondul de marfă pentru export, prin urmare și activitatea noastră. În momentul de față, ne concentrăm atenția în principal pe acest proiect de dezvoltare al parcului industrial. Pentru anul curent estimăm o creștere a cifrei de afaceri cu 20 – 25%”, ne-a declarat Nicoleta Haydu, general manager ASCOM INTERNATIONAL SRL.