Cantitatea de lapte procesată, în creştere

01.07.2015

În 2014, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă achiziţionată de unităţile
procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 114272 tone (+13,0%), a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cantităţile de lapte brut procesat din alte specii au crescut în anul 2014 faţă de anul anterior, producţia de lapte de capră remarcându-se în mod deosebit cu o creştere cu 110,8%.
Cantitatea de lapte brut importat a scăzut, în anul 2014 faţă de anul 2013 cu 18709 tone (-19,5%).

În anul 2014, producţia principalelor produse lactate a manifestat tendinţă ascendentă, cea mai mare creştere a producţiei având loc la lapte praf cu 1754 tone (+80,4%) comparativ cu anul 2013.

Creşteri semnificative ale producţiei în anul 2014 faţă de anul precedent pot fi menţionate la: lapte de consum cu 31437 tone (+14,4%), smântână de consum cu 4904 tone (+9,1%), unt cu 787 tone (+8,0%), brânzeturi (inclusiv urdă) cu 4177 tone (+5,9%). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (86,2% din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă ascendentă.

Producţia de brânză topită şi cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a scăzut în anul 2014 cu cu 904 tone (-10,1%), respectiv cu 457 tone (-0,3%) faţă de anul 2013.

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (37,2%), Nord-Est şi Nord-Vest (20,7% fiecare).

Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (47,8%), Nord-Est (17,6%) şi în Nord-Vest (17,2%). Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 75,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat). Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (45,9%), Vest şi Nord-Vest (peste 17,0% fiecare) şi Nord-Est (14,0%).

Brânza s-a produs, îndeosebi, în regiunile Centru (34,5%), Nord-Vest (20,0%), Nord-Est (19,8%) şi Sud-Muntenia (12,7%).

 

 

Citiți și despre: