Ce sectoare vor atrage în 2014 cele mai multe investiţii străine

19.12.2013

Agricultura, IT-ul şi externalizarea serviciilor vor fi anul viitor principalele domenii de interes pentru investitorii străini în România, potrivit companiei de externalizare şi consultanţă de afaceri Accace. Astfel, agricultura va atrage cele mai multe investiţii, însă valoarea acestora nu poate fi estimată.

„Principalul argument pentru agricultură este interesul major al fondurilor de investiţii străine pentru cumpărarea de terenuri şi ferme, dar şi pentru cultivarea şi operarea acestora. Terenul din România prezintă avantaje majore pentru investitori, datorită faptului că există suprafeţe foarte mari de teren care pot fi încadrate în zona de culturi bio, fapt ce ridică preţul produsului final”, a declarat Bogdan Badea, Managing Director Accace în România.

Un domeniu de interes important va fi şi IT-ul. Creşterea cererii de aplicaţii sau dezvoltării de programe este principalul motiv, mai ales că ţara noastră este privită ca una dintre cele mai mature pieţe pentru externalizare.

Şi centrele de externalizare au un potenţial foarte mare de a atrage în continuare investitori stăini, însă acest segment generează venituri mai mici pentru economie, aducând un avantaj major: cele mai multe locuri de muncă create.

”Trebuie menţionat faptul că unul dintre factorii care au atras companiile în ultima perioadă, dar care de multe ori trece neobservat, este chiar dezvoltarea pieţei locale de  externalizare”, explică reprezentanţii Accace.

Potrivit lor, motivul este simplu, furnizorii de servicii de externalizare venind în sprijinul companiilor şi, implicit, în sprijinul investitorilor, prin raportul avantajos calitate – preţ al serviciilor prestate.

Totuşi, ţinând cont de nivelul de pregătire al României în această privinţă, ţara noastră prezintă atât o serie de avantaje, cât şi dezavantaje.

Forţa de muncă şi costurile operaţionale scăzute reprezintă, în continuare, principalele anvantaje ale României. Însă, birocraţia, pe care investitorii o percep ca fiind excesivă, şi lipsa predictibilităţii fiscale sunt punctele slabe ale ţării noastre.

Bogdan Badea a mai explicat că în ceea ce priveşte forţa de muncă România are atât un cost mai redus faţă de ţările din regiune, cât şi o pregătire mai bună atât în ceea ce priveşte limbile străine, cât şi expertiza pe zona de IT.

“Pe de altă parte, schimbările dese ale legislaţiei fiscale sperie mulţi investitori. Avem, desigur, clienţi care au fost nevoiţi să îşi schimbe strategia din România din cauza modificărilor fiscale neaşteptate”, a continuat acesta. 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • MasterCard deschide un Business Lounge pe aeroportul OtopeniMasterCard deschide un Business Lounge pe aeroportul Otopeni MasterCard a deschis un Business Lounge pe Aeroportul București Otopeni Henri Coandă, oferind acces gratuit posesorilor de carduri MasterCard® Premium – Platinum, World™, World Elite și Corporate. Având o […]
  • GarantiBank: PIB-ul va creşte cu 2% în 2014GarantiBank: PIB-ul va creşte cu 2% în 2014 Economia României va înregistra în 2014 o creştere de 2%, sub nivelul din acest an, când PIB-ul a avansat cu 2,4%. Rata de creştere în anul următor va fi mai scăzută faţă de cea din 2013 pe fondul producţiei […]
  • 2014 – an dificil pentru economie 2014 va fi un an dificil pentru economie, în condiţiile în care consumul este în continuare scăzut, iar accesul la finanţare va fi greoi. De asemenea, vor exista şi efecte secundare generate de reglementările […]
  • Afaceri de 1,1 milioane euro pentru Accace, în 2013Afaceri de 1,1 milioane euro pentru Accace, în 2013 Compania de externalizare şi consultanţă de afaceri Accace a raportat anul trecut afaceri de peste 1,1 milioane de euro, în România. Nivelul este cu 30% mai mare decât cel înregistrat în 2012. Segmentul de […]