Energie regenerabila

“Cel mai generos” sistem de acordare a certificatelor verzi se schimbă

23.07.2013

Guvernul a reeșalonat subvențiile pentru producătorii de energie regenerabilă. Asta pentru că țara noastră avea “cel mai generos” sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care nu îl mai poate susține, așa cum a explicat chiar premierul Victor Ponta.

Primul-ministru a mai declarat, în luna iunie, că în timp ce prețul energiei electrice din SUA a scăzut cu 4 procente, în Europa costul a crescut cu nu mai puțin de 38 de procente. “Nu trebuie să fii specialist în energie ca să înțelegi că atunci când unii scad prețurile cu 60% și alții le cresc cu 35%, probabil că în România și în Europa, dacă nu luăm măsuri, se vor închide toate fabricile”, a mai spus premierul Victor Ponta.

În trecut, România acorda șase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi și trei certificate pentru energia hidro.

Potrivit ordonanței de urgență pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile adoptate pe 4 iunie de Guvern recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro și solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Mai mult decât atât, se amână temporar, de la 1 iulie anul acesta, acordarea certificatelor verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).

Toate investițiile vor fi monitorizate semestrial de către ANRE. Asta permite aplicarea în cel mai scurt timp a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacționarea certificatelor verzi se va face direct între producători și furnizori, iar ANRE va reglementa, prin cote anuale, cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Național.

România pierde investitorii?

energie-aug-2Cei care investesc în producția de energie regenerabilă sunt atrași de țara noastră tocmai datorită unei scheme de sprijin foarte generoase, una dintre cele mai bune din Europa. Odată schimbată această schemă, companiile care produc energie verde s-ar putea îndrepta către alte state cu scheme mai profitabile.

Unii investitori se gândesc chiar să renunțe la parte din proiectele sale. Un exemplu este E.ON România, din grupul german de utilități E.ON, care are proiecte eoliene de 120 MW în regiunea Moldovei.

În România, funcționează în prezent centrale eoliene de 1.600 MW, unități fotovoltaice de 50 MW, centrale pe biomasă de 44 MW și microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. În același timp, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW și unități pe biomasă de 1 MW și sute de alte proiecte sunt în curs de avizare sau de construcție.

Doar anul trecut, potrivit președintelui Consiliului de Administrație al RPIA, Doru Voicu, țara noastră a încasat nu mai puțin de 500 de milioane de euro de pe urma investițiilor în energie regenerabilă, iar anul acesta suma se aștepta să fie mult mai ridicată, dat fiind valul de investitori.

Promisiuni, în fața UE

Subvenționarea energiilor verzi este posibilă întrucât țara noastră şi-a asumat în faţa Comisiei Europene că va asigura din surse regenerabile nu mai puțin de 38% din consumul intern de electricitate până în anul 2020.

Guvernul a aprobat acum ceva timp majorarea subvenţiilor pentru producătorii de energie verde, ei primind, timp de zece ani, 10,5 miliarde de euro de la consumatorii români, aceasta fiind una dintre cele mai bune scheme de sprijin din Uniunea Europeană.

Cel mai mare proiect solar, în comuna Grojdibodu

Cei mai mari producători de energie verde din România sunt în prezent CEZ, Energias de Portugal (EDP) şi Enel, care au dezvoltat parcuri eoliene complexe în Dobrogea.

Există însă și proiecte solare importante, cel mai mare din România fiind în comuna Grojdibodu, din Olt. Potrivit informațiilor Transelectrica, parcul solar de aici este de 9,93 de MW și are o valoare de aproximativ 15 milioane de euro, proiectul având mai bine de 40.000 de module fotovoltaice. Investiția a fost realizată de portughezii de la Energias de Portugal şi proiectul poate alimenta circa 10.000 de case anual. În total, parcul se întinde pe o suprafaţă de 31,7 hectare şi reprezintă cea mai mare investiţie de profil realizată până în acest moment în România.