Stiri: Finante

Cele mai importante teme dezbătute în cadrul conferinţei Tax & Finance Forum – București

03.05.2017

În jur de 150 de reprezentanți în taxe și fiscalitate, din București, au aflat, timp de două zile, cum îi influențează ultimele reglementări și care sunt principalele provocări fiscale la nivel global și din ţara noastră. Astfel, conferința „Tax & Finance Forum – București” a reunit, în calitate de speakeri, specialiști din companii precum: EY România, FiNEXPERT, Mazars România, Pwc România, Renault, E.ON România, Vodafone Shared Service România, PKF Finconta, Deloitte România, dar și reprezentanți ai autorităților.

Obiectivul acestui eveniment a fost de a reuni experții în taxe și fiscalitate ai celor mai mari companii de consultanță prezente pe piața românească și factorii de decizie din departamentele financiar-contabile și de a facilita dialogul între aceștia și mediul de afaceri.

Forumul s-a desfășurat pe parcursul a 2 zile și a inclus o conferință – două sesiuni Tax Focus, un CFO Roundtable și trei seminarii susținute de reprezentanții unora dintre cele mai importante companii de consultanță.

În cadrul celor două sesiuni Tax Focus au fost prezentate: principalele aspecte privind Taxa pe Valoare Adăugată, prețurile de transfer, contextul legislativ și ariile de risc pentru contribuabili, vămuirea centralizată la nivel național – o metodă de eficientizare a costurilor, aspecte legislative de mediu relevante pentru companiile din România, reorganizări, actualizarea structurilor de investiţii, aspecte privind impozitarea activităților dependente desfășurate în România de către nerezidenți.

Printre subiectele dezbătute în cadrul CFO Roundtable se numără: provocările unui CFO în contextul economic global și românesc, legislația fiscală internațională și impactul asupra business-ului, fiscalitatea în România și mediul de afaceri, provocările financiare ale business-urilor internaționale, bugetare și previzionare eficientă, rolul CFO-ului în Client Centricity, construirea și consolidarea unui departament financiar performant, gestionarea investițiilor strategice, cum se vede business-ul din biroul CFO-ului în era digitală și care este rolul CFO-ului în aria CSR.

Printre principalele modificări din 2017 în materie de TVA, prezentate în cadrul conferinței se numără: schimbarea regimului aplicabil persoanelor cărora li se anulează codul de TVA, reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19%, modificarea regulilor de ajustare a taxei deductibile pentru bunurile de capital, introducerea regimului special pentru agricultori, abrogarea prevederilor referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari (ROI), suspendarea până la data de 31 decembrie 2019, a obligației depunerii a trei declarații informative (cod 392A, 392B și 393).

În plus, în cadrul evenimentului au fost prezentate cazuri de jurisprudență recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind: scutire pentru livrări intracomunitare + livrări intracomunitare asimilate, activități economice + drept de deducere a TVA, scutire activități de asigurare.

În urma forumului au mai fost trasate câteva concluzii: există motive interne (plus de eficiență, timp mai scurt de distribuire profituri, economia de scară) și externe (garanția pentru finanțare, referințe suplimentare, brand, licență) puternice pentru care o organizație ar trebui să apeleze la reorganizări, structurile de investiții au o durată de viață de 5 ani de aceea trebuie schimbate permanent, iar implicarea departamentului financiar trebuie adaptată în funcție de necesitățile business-ului. Chiar dacă sunt conștienți de avantajele pe care le aduce digitalul, reprezentanții prezenți au atenționat că acesta trebuie preluat cu echilibru și prudență de către CFO pentru că presupune anumite riscuri: control, soluții de back-up, competențe sau securitatea informațiilor.

O altă temă abordată a fost cea a ultimelor modificări propuse în domeniul fiscalității. Specialiștii au avertizat că trecerea contribuțiilor la sistemul de pensii și asigurări de sănătate doar în sarcina angajaților ar putea duce la scăderea salariului net, iar impozitarea gospodăriilor ar fi o adevărată provocare.

Speakerii invitați în cadrul evenimentului au fost:

SESIUNEA I. TAX FOCUS
DANIELA TĂNASE, Director General Adjunct, Direcția Generală Legislație Cod fiscal și reglementări vamale, Ministerul Finanțelor Publice
MIRUNA ENACHE, Partener, Asistență fiscală, EY România
MITEL SPĂTARU, Tax Partner, FiNEXPERT
LIVIU GHEORGHIU, Senior Manager, Prețuri de Transfer, Mazars România
ALEXANDRA SMEDOIU, Director, Consultanță Fiscală, PwC România

SESIUNEA A II-A. CFO ROUNDTABLE
LIVIU BOCȘARU, CFO,Group Renault România
DRAGOȘ BĂRBULESCU, Director General Adjunct, E.ON România
ELIZA IRIMIA, Head of Finance, Vodafone Shared Service România
CIPRIAN LADUNCA, CFO, Metlife

SESIUNEA A III-A. TAX FOCUS
FLORINA PARÎNG, Manager, Impozitare indirectă, EY România
ALINA DAVID, Tax Manager, PKF Finconta
ALEXANDRU COMĂNESCU, Senior Manager, Deloitte România
ANDREEA GIOVANI, Manager, Servicii de Consultanță pe probleme de Mediu și Dezvoltare Durabilă, PwC România
MIHAI PETRE, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România