Energie regenerabila

Surse inovatoare de energie

Cele mai inovatoare surse de energie

01.08.2015

Viitorul electricității este dat de resursele regenerabile inedite. În fiecare secundă, cei mai mulți dintre oamenii din întreaga lume folosesc energia sub diferite forme. În societatea în care trăim, energia este la baza oricărei acțiuni, de la transport, la munca de zi cu zi sau petrecerea timpului liber, tocmai de aceea cercetătorii pun un accent deosebit pe descoperirea de surse de energie alternativă, care să nu consume din resursele limitate ale omenirii.

Resursele regenerabile deja utilizate, precum energia solară sau cea a apei, sunt îmbunătățite în fiecare zi prin cercetări ale specialiștilor care aduc noutăți pentru rezultate din ce în ce mai bune, la prețuri și cu eforturi din ce în ce mai mici.

Hydrino

Una dintre cele mai noi tipuri de energie este cea denumită Hydrino. Este vorba despre o formă a atomului de hidrogen, care este capabilă să elibereze energii foarte puternice. Randell Mills este cel care a descoperit că o formă de hidrogen, cu un atom ce are un singur proton și un singur electron, se transformă în hydrino, eliberând astfel energie. Cercetătorul este cel care a întemeiat Blacklight Power, o companie situată în New Jersey care are drept scop realizarea unui produs ce va utiliza exclusiv această energie.

Milioane de dolari au fost investiți în cercetările pentru transformarea atomului de hidrogen în energie, iar testările au ajuns în punctul în care se combină atomul cu diferiți catalizatori.

Atunci când atomul este combinat cu heliu sau potasiu efectul imediat este eliberarea de lumină ultravioletă de înaltă frecvență, de aici și denumirea companiei lansată de Randell Mills.

Apa mării

Chiar dacă puterea apei este folosită de mulți ani pentru a genera energie, cercetările în domeniu nu s-au oprit niciodată.

Specialiștii din Italia lucrează la realizarea unui proces de fotosinteză artificială, cu ajutorul unor electrozi compuși din nanotuburi. Practic, același proces care asigură viața plantelor, poate funcționa și ca generator de energie. Astfel, echipa lucrează la un catalizator care separă moleculele de apă în oxigen și hidrogen, hidrogen care să fie utilizat drept sursă de energie pentru motoare.

Dacă cercetările vor fi unele cu rezultatele scontate, se va putea folosi inclusiv apa de mare, pentru a elibera oxigen, din care să se obțină apoi hidrogen, care, într-un final, stă la baza alimentării cu energie.

Deșeurile

Reciclarea este una dintre activitățile pe care multe companii pun un foarte mare accent. Dar de la acest lucru la a transforma deșeurile de origine umană și animală în energie utilizabilă este cale lungă. Un studiu realizat de specialiști din cadrul Universității East din Anglia arată că bacteriile din fecale conduc moleculele de carbon și le integrează în interiorul celulei, având astfel o eliberare de electroni.

Proiectul de cercetare este finanțat de foarte multe instituții din întreaga lume, iar scopul este producerea unei celule care să se conecteze la bacterii și să genereze electroni. Unul dintre cele mai importante puncte ale cercetării este dat de faptul că bacteriile cu pricina sunt unele care se găsesc la orice pas, așadar dacă rezultatele studiilor vor fi unele benefice, vor putea fi create cantități uriașe de energie.

Drumuri care captează energia

Ideea de a amplasa panouri solare pe drumuri nu este nouă, italienii au deja, încă din 2011, o autostradă alimentată de soare. Drumul leagă localitățile Catania și Siracusa, se întinde pe o lungime de 30 de kilometri, iar iluminatul tunelelor, ecranelor de semnalizare și echipamentelor electrice se face în mod exclusiv prin captarea energiei cu ajutorul panourilor solare.

Există cercetători care nu vor doar să amplaseze panourile pe lungimea drumurilor, ci doresc să integreze în asfalt sistemele speciale, astfel încât utilizarea să fie mult mai practică și durabilă, iar efectele să fie unele pe care se pot baza mai multe generații. Șoselele se transformă, cu ajutorul panourilor speciale, în adevărate device-uri care furnizează informații utile pentru șoferii care le străbat cu mașina.

Mai mult decât atât, companiile din domeniul auto lucrează deja la tot felul de alte alternative pentru a capta energie. De exemplu, Goodyear a prezentat deja publicului anvelopele inteligente, care au o geometrie variabilă și se adaptează singure la drum și alte modele care produc efectiv energie electrică în timp ce sunt folosite.

Anvelopele Goodyear BH03 creează energia electrică, care este condusă ulterior la bateriile pentru trenul de rulare de la maşinile de tip hibrid. Anvelopa generează așadar electricitate prin materialul termoelectric care transformă căldura în energie electrică și prin materialul piezoelectric, ce transformă presiunea în energie electrică.

Modelul este, pentru moment, la nivelul de prototip, dar ideea ar putea revoluționa industria auto, iar combustibilii așa cum îi cunoaștem astăzi ar putea fi modificați semnificativ.

Fiecare pas e energie                                 

V-ați întrebat vreodată dacă oamenii produc energie atunci când pășesc? Dacă trotuarele sunt special realizate în acest sens, fiecare pas în plus poate genera electricitate. Astfel de drumuri au fost deja prezentate la Jocurile Olimpice de la Londra. Cu ajutorul unor senzori speciali, fiecare pas al unui om produce energie, ce este apoi stocată în baterii speciale pentru a fi utilizată.

Pare puțin, dar dacă luăm în considerare faptul că un singur pas produce destul de multă energie cât să alimenteze un bec de tip LED timp de 30 de secunde și datele potrivit cărora un om face, în medie, 15.000 de pași zilnic, atunci lucrurile se pot dezvolta semnificativ în viitorul apropiat.

Sahara, sursă de electricitate

Există nenumărate studii cu privire la energia solară, dar un raport realizat de Trans – Mediterranean Renewable Energy Cooperation demonstrează faptul că deșertul Sahara ar putea deveni unul dintre principalii furnizori de energie în viitor. Energia solară captată din deșert poate furniza energia necesară pentru aproximativ 600 de milioane de oameni din lume, care nu au acces acum la electricitate.

Razele solare pot furniza așadar o cantitate de energie care este egală cu cea oferită de un baril și jumătate de petrol pe metru pătrat, spun cercetătorii, care adaugă faptul că sursa cea mai importantă de energie este cea adusă de radiațiile solare, iar deșerturile din lume se pot transforma, cu ajutorul investițiilor speciale, în echipamente, surse importante de energie alternativă.