Stiri: Constructii

Companiile din domeniul IT&C, cei mai activi chiriași din Europa Centrală și de Est

08.10.2014

Companiile din sectorul tehnologic și telecom continuă să fie cei mai activi chiriași din Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport realizat de DTZ Echinox. Stocul total de spații moderne de birouri din Varșovia, Praga, Budapesta și București, la finalul primului semestru, era de 12,6 milioane metri pătraţi, Varșovia continuând să fie cea mai mare piață, cu 4,3 milioane metri pătraţi, urmată de Budapesta cu 3,2 milioane metri pătraţi, Praga cu 2,96 milioane metri pătraţi și București cu 2,11 milioane metri pătraţi de spații moderne de birouri.

DZT a mai anunţat că anul acesta, nivelul livrărilor anunțate în principalele capitale din regiune este de 690.000 metri pătraţi, în creștere cu 24% față de nivelul înregistrat în 2013.

Comparativ cu ultimul semestru din 2013, stocul de spații de birouri în cele mai importante capitale din Europa Centrală și de Est a crescut cu 3%, în primele 6 luni din 2014 fiind livrați circa 387.000 metri pătraţi.

În Varșovia s-a livrat cel mai mare volum de spații noi – 190.000 metri pătraţi, în timp ce în Budapesta s-au livrat doar 51,000 metri pătraţi. Praga și București ocupă locurile intermediare cu 77.000 metri pătraţi, respectiv 69.000 metri pătraţi livrați.

Cel mai mare proiect, inaugurat în Varșovia

Cel mai mare proiect de birouri a fost inaugurat în Varșovia – 38.700 metri pătraţi, acesta fiind și singurul proiect cu o suprafață totală închiriabilă de peste 30.000 metri pătraţi livrat în regiune, în prima jumătate a acestui an

Majoritatea proiectelor de birouri finalizate, au suprafețe închiriabile cuprinse între 4.000 – 24.000 metri pătraţi.

”304.000 metri pătraţi de spații moderne de birouri urmează a fi finalizați în semestrul al doilea din 2014, cel mai mare volum fiind generat de Praga și Varșovia unde în prezent sunt în construcție cu predare anul acesta spații de peste 200.000 metri pătraţi. Pe de altă parte, Budapesta va continua să înregistreze cel mai scăzut nivel al livrărilor și în S2, în prezent cu livrare anunțată în acest an fiind în construcție doar 14.000 metri pătraţi. În București, în S2 2014, urmează a fi finalizat un volum de 64.000 metri pătraţi”, se arată în raportul DTZ.

Activitatea totală de închiriere în primele șase luni ale anului în capitalele analizate a fost de 761.000 metri pătraţi, cererea reprezentând 61% din totalul tranzacționat (472.000 metri pătraţi). 35% din cerere (164.000 metri pătraţi) s-a înregistrat în Varșovia, urmată de Budapesta cu 25% (118.000 metri pătraţi), București cu 23% (108.000 metri pătraţi) și Praga cu 17% (82.000 metri pătraţi).

Totodată, 289.000 metri pătraţi au reprezentat renegocieri, în Budapesta înregistrându-se cel mai ridicat nivel, 42% din volumul total, urmată de Varșovia cu 33%.

Cel mai scăzut nivel al renegocierilor, în Bucureşti

În București s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al renegocierilor de spații de birouri, respectiv 9% (26,500 metri pătraţi) din volumul total tranzacționat.

„Varșovia continuă să fie o piață a relocărilor, chiriașii speculând în continuare condițiile de piață și poziția privilegiată pe care au dobândit-o în ultimii ani. Activitatea de pre-închiriere a fost la cel mai scăzut nivel din 2010 și a reprezentat doar 7% din nivelul cererii. Cele mai active companii pe segmentul închirierilor de spații de birouri au fost cele de tehnologie și telecom, în special sectorul de outsourcing”, explică reprezentanţii firmei de consultanţă.

În Praga, activitatea de închiriere a fost în scădere, cu 22% mai mică decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari tranzacții au fost de pre-închiriere și renegociere, iar cele mai multe cereri au venit din partea companiilor din sectorul serviciilor profesionale, farma, tehnologie și telecom.

În schimb, în Budapesta volumul tranzacțiilor a crescut cu 70%, în termeni anuali, în principal datorită tranzacțiilor de renegociere. Cele mai active companii au fost cele din sectorul public, urmate de cele din sectoarele tehnologie, telecom și servicii profesionale.

„București a înregistrat în primul semestru din 2014 cel mai ridicat nivel al cererii dintr-un semestru din 2008. Tranzacțiile de relocare, în special cele de pre-închiriere continuă să fie motorul principal al pieței de birouri. Cererea nouă (extinderile și companii nou intrate pe piață) a crescut cu 40% de la an la an, reprezentând 28% din volumul total al închirierilor. Cei mai activi chiriași în au fost companiile din sectorul tehnologie și telecom, urmate de cele din sectoarele de producție și servicii profesionale”, au afirmat specialiştii DTZ.

Rata de neocupare s-a menținut constantă

Rata generală de neocupare la sfârșitul lunii iunie, în principalele capitale din Europa Centrală și de Este, a fost de 15% și s-a menținut constantă în comparație cu semestrul anterior. Rata de neocupare a urmat un trend ascendent în Varșovia și Praga, în timp ce în Budapesta și București a scăzut.

În majoritatea piețelor din ECE s-a simțit exercitarea unei presiuni asupra chiriilor, determinată în special de activitatea intensă de construcție înregistrată pe aceste piețe.