Consiliul Concurenţei declanşează o investigaţie în domeniul sanitar

09.08.2016

Consiliul Concurenței suspectează că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate doar unităților sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 și menținute prin HG nr. 161/2016) se crează premisele unei diferențieri între furnizorii privați și furnizorii publici în ceea ce priveşte repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Practic, pentru acelaşi serviciu prestat, valoarea decontată este diferită pentru furnizorii de stat şi cei privaţi Ca urmare, Autoritatea de concurenţă a declanșat o investigație având ca obiect posibila încălcare de către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor Publice a reglementărilor din domeniul concurentei. Investigaţia a fost declanşată ca urmare a unor plângeri”, conform sursei citate.

De asemenea, Consiliul Concurenței precizează că înțelege necesitatea creşterii salariale din domeniul sanitar şi nu investighează acest aspect.

Analiza autorităţii se referă la respectarea regulilor de concurenţă în ceea ce priveşte măsura de majorarea a valorii decontate pentru sistemul public.

„Consiliul Concurenţei acordă o atenție deosebită domeniului sanitar și manifestă preocupare atât în ceea ce privește cadrul specific de reglementare, cât și în ceea ce privește comportamentele actorilor activi în acest domeniu, respectiv autoritățile publice și companiile”, au explicat reprezentanţii autorităţii.

 

 

Citiți și despre: