Finante

Oferte Internship 2021

Cum organizezi un program de internship de succes

01.11.2014

Orele de practică pentru tineri: oportunități sau pierdere de timp? Nenumărate cercetări arată faptul că numărul celor care termină studiile fără niciun fel de experiență în câmpul muncii este din ce în ce mai ridicat. Tinerii care se află într-o astfel de ipostază susțin că vor să-și dedice timpul cursurilor sau activităților extrașcolare, lăsând grijile cu privire la un loc de muncă pentru momentul în care au finalizat studiile. De cealaltă parte însă, specialiștii din Resurse Umane spun că, într-o perioadă economică dificilă, tinerii care nu au acumulat cunoștințe practice într-o altă organizație au șanse extrem de scăzute să fie acceptați pe o anumită poziție. Soluția? Internship-urile și programele speciale pentru tineri organizate de companii.

Cu sau fără plată?

Până acum câțiva ani, cele mai multe dintre programele destinate internilor din România erau unele fără plată. Cum facultățile de profil obligau studenții să facă dovada unui stagiu de practică, chiar dacă acesta era unul mai lung decât cel impus de instituțiile de învățământ, companiile nu ofereau bonusuri financiare pentru aceștia.

În timp ce tinerii susțineau că și-au asumat responsabilități precum orice alt angajat din companie, responsabilii de angajări erau de părere că posturile create erau speciale pentru a-i ajuta pe interni să învețe și să cunoască efectele punerii în practică a ceea ce au învățat la facultate.

Adevărul este undeva la mijloc, tocmai de aceea, în prezent anunțurile legate de posturi de internship se împart în trei categorii: programele plătite, cele în care tinerii acumulează experiență valoroasă și programele în urma cărora ei pot primi o ofertă de angajare la finalizarea lor.

Ce beneficii au tinerii?

În cazul în care bugetul nu permite companiilor să plătească tinerii care au devenit interni, este extrem de important ca activitățile propuse să fie unele personalizate pe studiile acestora, provocatoare și, nu în ultimul rând, productive. Motivarea într-o companie nu se realizează doar prin beneficii financiare, atunci când cei implicați văd rezultatul muncii lor, sunt mari șanse ca aceștia să se implice mult mai mult decât le cere cel care coordonează activitățile.

O abordare prietenoasă, proactivă, un specialist care să le explice pașii corecți pentru a finaliza o anumită sarcină sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei care au venit în practică vor finaliza programul încântați de rezultate și cu o cantitate de cunoștințe mult mai mare. Stagiile de practică la companii specializate, care pot fi date ca exemple într-un anumit domeniu, se pot transforma în experiența de care un tânăr are nevoie pentru a primi o ofertă bună de angajare.

Dacă societatea poate oferi o bonificație financiară celor care sunt implicați în programele de practică, atunci companiile pot opta pentru o sumă lunară, una în funcție de proiectele în care tinerii au fost implicați sau un bonus la finalul stagiului de practică, oferit doar celor care au finalizat cu succes sarcinile impuse.

Ce câștigă companiile?

Mulți specialiști în resurse umane spun că nu descoperă, printre sutele sau miile de CV-uri primite, oameni cu experiență pe nișa valorizată de companiile pe care le reprezintă. Un stagiu de practică se poate transforma în oportunitatea perfectă pentru a forma specialiști în domeniul vizat. Câteva luni de instruire pentru tinerii activi la început de drum pot fi temelia unei cariere de succes în compania aleasă.

Chiar dacă tinerii nu vor deveni angajați ai societății în cadrul căreia și-au format stagiul de practică, o abordare corectă cu privire la munca depusă de ei va îmbunătăți reputația companiei în rândul altor posibili viitori angajați.

Mai mult decât atât, salariații care sunt implicați direct în programele pentru interni pot afla de la tineri modalități obiective prin care se poate îmbunătăți activitatea. Părerea celor care nu au interacționat până acum cu domeniul de activitate se poate dovedi a fi una mai mult decât benefică pentru a valorifica alte nișe sau a dezvolta procedurile și obiectivele unui anumit proiect.

Bune practici

Pentru a nu exista confuzii și ambele părți implicate să beneficieze de o experiență plăcută există câteva informații ce trebuie lămurite încă de la bun început. Prima, și poate cea mai importantă, este legată de plata sau lipsa beneficiilor financiare.

La fel de important este și programul. Studenții sau cei care urmează încă programele unei instituții de învățământ au nevoie de un program special, mult mai lejer, pentru a putea ajunge la cursuri în tot acest timp.

De asemenea, durata stagiului de practică trebuie stabilită înainte ca tinerii să înceapă activitatea. O durată foarte scurtă, de doar câteva zile nu o să conducă la acumularea de cunoștințe, în timp ce un program de internship care durează câteva luni va cauza o scădere a interesului tinerilor, dacă nu există posibilitatea unei angajări la finalul acestuia.

Nu în ultimul rând, este necesară o modalitate de evaluare a activităților celor implicați. La finalul stagiului de practică, societatea va trebui să elibereze un document oficial prin care aceștia pot demonstra ulterior experiența acumulată, iar actul va conține și o calificare oferită de companie.

Platformă pentru internship-uri

De curând, atât tinerii, cât și specialiștii în HR pot apela la o platformă gratuită unde pot descoperi sau posta anunțuri de practică. Este vorba despre www.inPractica.ro, site care adună în același loc informații despre stagii de practică, dar și oferte de angajare pentru cei aflați la începutul vieții profesionale, locuri de muncă part-time și alte informații utile despre acestea.

Platforma a fost lansată de Asociația BookLand, iar doritorii își pot depune CV-ul și scrisorile de intenție direct pe website, optând astfel pentru ofertele companiile listate, care prezintă interes.