Sanatate

Pandemia de COVID-19.

Cum te afectează fizic stresul de la locul de muncă?

01.06.2015

Soluții eficiente pentru a uita de grijile din viața profesională. Auzim cu toții de atât de multe ori că a fi capabil să lucrezi într-o situație stresantă este o adevărată calitate încât nu mai realizăm cu adevărat care este limita unde nivelul de stres nu doar că începe să ne afecteze viața personală, dar aduce cu el și grave probleme de sănătate.

Problema a devenit una atât de răspândită, încât nu puține sunt companiile care au angajat intern psihologi care îi ajută pe angajați să facă față cu succes situațiilor limită, iar din ce în ce mai multe studii concluzionează că efectele nu ar trebui trecute cu vederea.

Rezultatele studiilor din domeniu

Comisia Europeană a realizat acum aproximativ un an un studiu prin care demonstrează faptul că cel mai comun factor de stres al unui adult este provocat de locul de muncă. Activitatea profesională devine atât de apăsătoare încât acaparează viața personală a angajaților, iar efectele sunt unele de mari dimensiuni în orice activitate.

Potrivit datelor oferite de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, stresul la birou este un adevărat fenomen pentru peste 50% dintre salariații din 31 de țări europene. Nesiguranța locului de muncă, urmată de responsabilitățile multiple, hărțuirea și, nu în ultimul rând, organizarea slabă sunt cele mai importante dintre cauzele pe care participanții la studiu le invocă.

Un alt studiu, de data aceasta realizat de specialiștii din cadrul Institutului de Epidemiologie din Munich, arată faptul că efectele stresului nu se rezumă doar la o stare generală nefavorabilă, ci și la probleme medicale grave. Diabetul de tipul II, care duce la creșterea riscului de boli de inimă, atacuri cerebrale, orbire sau chiar amputarea unor membre pot fi cauzate de stres. În cadrul studiului au fost monitorizați aproximativ 5.400 de bărbați și femei, cu vârstele cuprinse între 29 și 66 de ani. Timp de 12 ani, 300 dintre participanți s-au îmbolnăvit de diabet de tipul II, iar cei mai mulți au declarat faptul că au fost supuși constant la sarcini greu de îndeplinit la locul de muncă și că nu au avut control asupra acestora. Astfel, statisticile studiului demonstrează faptul că oamenii stresați au un risc cu 45% mai mare de a se îmbolnăvi, comparativ cu cei care nu au resimțit un nivel ridicat de stres. Analiștii spun că nivelul ridicat al hormonilor asociați cu situațiile limită afectează negativ glucoza din organism.

Cauze

Chiar dacă de multe ori factorii personali, precum oboseala sau problemele din familie, sunt cei care cauzează stres la locul de muncă, există nenumărate alte motive din cauza cărora angajații își pierd concentrarea și acumulează sentimente negative.

Pe primul loc se află numărul ridicat de sarcini în același timp. Îndatoririle salariaților și o prioritizare defectuoasă a acestora conduc la o stare de agitație, iar sentimentul că rezultatul trebuie să fie unul ridicat va conduce invariabil la acumularea stresului. La acestea se adaugă o presiune constantă a termenelor de predare a proiectelor. Dacă acest lucru este completat de o gestionare eronată a timpului și cu o posibilă lipsă a pregătirii unor colegi, atunci situațiile devin rapid neplăcute, iar suprasolicitarea cauzată poate îngreuna o bună desfășurare a activităților.

Nu în ultimul rând, alte două cauze ale stresului la locul de muncă sunt incertitudinea, lipsa siguranței și a stabilității poziției deținute, și condițiile de lucru defectuoase. Lumina greșită, o temperatură prea ridicată sau prea mică, spațiile reduse sau echipamentele nepotrivite sunt doar câteva dintre lucrurile aparent minore, dar care au cauze serioase odată cu trecerea timpului.

Efecte 

Printre primele efecte negative ale stresului se numără insomnia. Nevoia de somn și de întrerupere a vigilității este una extrem de importantă în orice activitate de zi cu zi, iar modificarea acestui lucru are efecte importante atât pe plan cantitativ, cât și calitativ în viața oricărui om. Oboseala constantă va conduce invariabil la rezultate defectuoase, din pricina lipsei de concentrare.

Un alt efect important este starea de anxietate, de teamă fără un motiv precis, pe care mulți o resimt în situații de zi cu zi. În timp, anxietatea va conduce la o lipsă de încredere totală și la supraevaluarea problemelor de zi cu zi. Medicii atrag atenția că această problemă se poate transforma rapid în una fizică, cei care au astfel de probleme spun că se confruntă cu amețeli, senzația de slăbiciune, palpitații, tahicardie, chiar pierderea cunoștinței în anumite situații.

Nu în ultimul rând, cei mai mulți dintre cei care se confruntă cu situații stresante spun că percep astenia ca pe o stare generală. Diminuarea resurselor energetice și senzația de oboseală fizică și psihică sunt câteva dintre problemele pe care le confruntă cei care suferă de astenie. Starea emoțională este astfel modificată, iar subiecții sunt iritabili, problemele fiind în cele din urmă resimțite în toate aspectele vieții lor.

Soluții

Pentru a evita efectele stresului, specialiștii sunt de părere că există multe soluții eficiente, toate fiind unele care se pot aplica împreună cu ajutorul colegilor sau superiorilor, după caz.

Prima soluție, care este una independentă de organizație și de colegi și presupune un management eficient al timpului. Timpul liber nu trebuie utilizat pentru finalizarea sarcinilor la serviciu, ci pentru relaxare completă, iar frica de a refuza un anumit proiect conduce invariabil la o acumulare de task-uri și la finalizarea defectuoasă a acestora.

Cunoașterea limitelor, atât în ceea ce privește timpul, cât și în ceea ce privește informația deținută, este o altă dimensiune care trebuie respectată. Chiar dacă dețineți funcții ridicate într-o companie, nu este necesar să fiți responsabili pentru orice activitate. Delegarea sarcinilor și atenția spre acele lucruri care contează și în cadrul cărora puteți schimba lucrurile în bine sunt mult mai importante.

Nu în ultimul rând, o soluție eficientă pentru a scăpa de stres este izolarea. Telefonul mobil, Internetul, accesul rapid la informație cauzează o stare de neliniște constantă. Alegeți câteva ore pe săptămână timp în care să nu aveți acces la toate aceste informații, iar colegii, superiorii sau partenerii de afaceri să nu vă poată contacta, indiferent de gravitatea problemelor pe care le au. Aceste mici pauze vă vor oferi posibilitatea să vă detașați de problemele recurente și să vedeți lucrurile mult mai relaxați odată ce vă întoarceți la birou.