DNA cere suspendarea pentru 60 de zile a falimentului Carpatica Asig

10.08.2016

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția Judiciară Penală au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicția inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare privind SC Carpatica Asig SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare și lichidare inițiate, în situația în care, la data judecării prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja inițiate.

Conform DNA, Carpatiga Asig a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru infracțiuni de cumpărare de influență și dare de mită, la data de 25 aprilie 2014, după finalizarea unei anchete complexe.

Cererea procurorilor adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost formulată pentru următoarele motive:

– Prin sentința penală nr. 44/F din 08.03.2016 a Curții de Apel București s-a dispus condamnarea inculpatei SC Carpatica Asig SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum și difuzarea hotărârii de condamnare în mass media.

– Împotriva sentinței menționate, inculpata a declarat apel, cauza aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În aceste condiții, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) a decis, între altele, şi declanșarea procedurii de faliment și lichidarea Societății prin procedura obișnuită de insolvență şi emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului Societății Carpatica Asig SA (urmând a fi sesizat judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent).

Decizia nr. 1498/27.07.2016 a Autorității de Supraveghere Financiară a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586/02.08.2016.

În cererea adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii DNA arată că situația apărută în urma deciziei luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) creează riscul lichidării și radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfășurare a procesului penal.

 

Citiți și despre: