Finante

Evoluția economică în Europa 2024.

Europa emergentă a depășit nivelul de 2.000 de contracte de fuziuni și achiziții

01.04.2018

Regiunea reprezintă un mediu favorabil investițiilor străine și finanțărilor din partea Uniunii Europene. Europa emergentă a înregistrat în anul 2017 o creștere solidă pe partea de fuziuni și achiziții, încheind anul cu 2.113 tranzacții, o creștere de 6% comparativ cu anul 2016. Valoarea totală a tranzacțiilor se ridică la aproximativ 71,5 miliarde de euro, în ciuda turbulențelor care au existat pe plan politic la nivel global. Investițiile străine, dar și cele interne, au continuat să domine activitatea, investitorii ruși efectuând 603 tranzacții în valoare de 22,5 miliarde de euro, urmați de cei polonezi care au negociat 166 tranzacții în valoare de 4,3 miliarde de euro. China a devenit cel mai mare investitor străin în Europa emergentă, crescând valoarea investițiilor sale în regiune cu 78% până la 7,7 miliarde de euro, după o creștere de 96% în 2016.  Statele Unite ale Americii au rămas primul investitor ca volum cu 92 de tranzacții în anul 2017.

În ansamblu, Europa emergentă s-a bucurat de încă un an foarte bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții, potrivit raportului M&A Emerging Europe 2017/2018: „În ciuda incertitudinilor legate de politica monetară, încrederea a crescut în a doua jumătate a anului. Acest aspect a dus la un flux sănătos de tranzacții în contextul unui interes crescut din partea investitorilor străini. Acest lucru era valabil în special pentru China și arată că regiunea va juca un rol important în inițiativa sa „Belt and Road” pentru îmbunătățirea infrastructurii partenerilor comerciali cheie. Suntem deja martorii unui volum important de activitate la începutul anului 2018, cu toate semnele care indică un alt an bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții din regiune „, a declarat Helen Rodwell, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

În Europa emergentă, cele mai active sectoare au fost cele de imobiliare și construcții, urmate de sectoarele de producție și tehnologie. Mineritul și extracția de petrol și gaze au reprezentat sectoarele dominante raportat la valoare în anul 2017, iar acest aspect se datorează în special deal-urilor importante din Rusia 

Cele mai importante țări în Europa emergentă în anul 2017

Potrivit raportului M&A Emerging Europe 2017/2018, anul trecut s-au evidențiat câțiva actori importanți. În Ucraina, în ciuda tensiunilor din estul țării, s-a înregistrat o creștere cu 67% a activității de fuziuni și achiziții, în timp ce Ungaria a înregistrat cea mai mare creștere (126%), în valoare totală de 2,7 miliarde de euro. Rusia, cea mai mare țară din regiune, a avut cele mai înalte niveluri de activitate în 2017, cu 671 tranzacții în valoare de 36,7 miliarde de euro. România a înregistrat o creștere puternică în activitatea de fuziuni și achiziții, cu o creștere cu 13% a volumului de tranzacții și cu 64% a valorii acestora. Creșterea economică din Polonia a avut ca rezultat o piață puternică a tranzacțiilor, cu o creștere de 3% a volumului de tranzacții (288).

„Odată cu creșterea economică a regiunii, care depășește toate economiile majore, un mediu favorabil pentru investițiile străine, finanțarea UE și o populație din ce în ce mai bogată, de peste 100 de milioane de locuitori, Europa Centrală și de Est este o piață atractivă în sine. Fluxul de tranzacții arată că CEE rămâne o țintă esențială pentru investitorii internaționali, indiferent dacă doresc să profite direct de piețele sale sau să le utilizeze pentru a produce bunuri pentru export „, a declarat Radivoje Petrikić, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

Investitorii străini vs. investitorii regionali

Dincolo de investitorii chinezi care dețin în prezent cea mai mare pondere a investițiilor în cadrul Comunității Economice Europene, s-au mai remarcat și investitorii din Japonia, Singapore și India, în anul 2017 deal-urile încheiate de aceștia fiind totuși mai mici decât cele din 2016. O creștere importantă au înregistrat-o investitorii din țări precum Austria, Elveția, Olanda și Franța, iar investițiile din Marea Britanie s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de deal-uri încheiate, un semn al reticenței în efectuarea investițiilor după Brexit.  Un val important de investiții a putut fi observat din partea fondurilor Sud Africane în domeniul imobiliarelor, în special în țări precum România, Croația și Bulgaria sau Ungaria și Polonia.

Atracțiile spațiului Comunității Economice Europene (CEE)

Considerată a fi o regiune stabilă din punct de vedere economic, care înregistrează creșteri economice importante pentru majoritatea țărilor de pe teritoriul său, regiunea CEE este un mediu favorabil investițiilor străine și finanțărilor din partea Uniunii Europene. Cu o populație totală de peste 100 de milioane de locuitori, CEE este un spațiu deosebit de prielnic oportunităților de afaceri din toate ariile de activitate promovând un sistem de taxare avantajos și o infrastructură care se îmbunătățește constant.  Un alt avantaj important îl mai reprezintă disponibilitatea forței de muncă foarte bine instruite și educate la costuri foarte avantajoase, ceea ce a acționat ca un magnet pentru investitori din domenii precum producția auto, IT, si domeniu tehnologic. Apropierea față de Europa de Vest și piețe sale ofertante este un alt avantaj important pentru investitorii din Asia, America sau de pe tot teritoriul Europei.

Perspective de creștere pentru anul 2018

Previziunile de creștere și dezvoltare pentru anul 2018 sunt foarte pozitive și optimiste, regiunea CEE rămânând în continuare un obiectiv investițional important pentru investitorii străini dar și pentru cei interni, indiferent dacă vor să investească pentru a produce bunuri pentru export sau să intre pe piață cu bunuri deja produse. Bucurându-se de o rată de creștere care ar putea să stârnească invidia țărilor din Europa de Vest, regiunea CEE a înregistrat deja creșteri importante pe piața fuziunilor și achizițiilor la începutul anului 2018.

„Suntem, în general, optimiști și credem că 2018 va fi un an foarte bun pentru fuziuni și achiziții în regiune. Creșterea economică din CEE/SEE, împreună cu finanțarea încă ieftină, la care se adaugă și numărul redus al incertitudinilor de la început de an, comparativ cu 2017, fac din regiune o destinație de investiții de dorit. În plus, ne așteptăm ca incertitudinea fiscală și de reglementare din Statele Unite să forțeze companiile de acolo să fie mai precaute cu privire la tranzacțiile interne și să se uite în schimb mai atent la Europa. Clasarea Chinei ca prim investitor în Europa Centrală și de Est anul trecut ar putea sugera viitoarele tendințe în piața de M&A”, a conchis Stefan Stoyanov, Head of M&A Database, EMIS.