Fitch: Relaxarea fiscală ar putea duce la o deteriorare a ratingului României

12.11.2015

Agenţia de evaluarea Fitch Ratings atrage atenţia că numirea noului prim ministru ar putea aduce modificări importante ale planurilor fiscale din România, fapt care va deteriora stabilitatea finanțelor publice, aceasta fiind şi principale sensibilitate a ratingului suveran.

Ieri, președintele Klaus Iohannis l-a nominalizatză pentru funcția de prim ministru pe Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, în perioada 2010 — 2014.

„Unele incertitudini erau deja prezente în România după ce premierul Victor Ponta a fost acuzat de corupție”, se arată în raportul Fitch.

Însă aceste incertitudini nu păreau să afecteze politica fiscală, existând un consens puternic în rândul tuturor partidelor privind sprijinirea Codului Fiscal, adoptat în luna septembrie, care prevede o relaxare fiscală în perioada 2016 – 2017. Relaxarea fiscală a fost luată în calcul când Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al ţării noastre la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă.

În plus, agenţia avertizează că o relaxare fiscală accentuată, care ar pune în pericol stabilitatea finanțelor publice sau stabilitatea macroeconomică, ar pune presiuni negative asupra ratingului de ţară.

 

Citiți și despre: