Stiri: Energie

Resursele de energie ianuarie - iulie 2022

Greenpeace: Noua lege a energiei ar putea declanșa o procedură de infringement din partea CE

25.10.2016

Greenpeace România şi Bankwatch România precizează că noua lege a energiei ar putea declanșa o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Astfel, la jumătatea lunii octombrie, Parlamentul a adoptat în unanimitate modificarea Legii Energiei conform sugestiilor venite de la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Liderii de sindicat au vegheat, în număr mare, adoptarea în Parlament a modificărilor înaintate de deputații din Gorj.

O parte din amendamentele adoptate vor cauza încălcări ale legislației europene privind mediul concurențial, deci nu vor putea fi aplicate fără a atrage un infringement din partea Comisiei Europene. În acest caz, avantajele obținute acum de CEO vor cauza României penalizări suportate din banii tuturor contribuabililor.

Asupra acestui risc au avertizat – atât înainte de aprobarea modificărilor în Parlament, cât și după – Guvernul, Președintele, Consiliul Concurenței, mediul de afaceri, prin Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România și Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), precum și societatea civilă, prin Expert Forum și organizații de mediu.

„Soluția modificării Legii Energiei pentru favorizarea CEO este una falsă, fiindcă nu va putea fi pusă în aplicare fără încălcarea legislației europene și, automat, sancționarea României”, conform sursei citate.

Modificările propuse la Legea Energiei avantajează producătorii de energie pe cărbune și astfel contrazic angajamentele climatice asumate de România, de UE și de restul umanității în cadrul summitului de la Paris, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform sursei citate, 80% din rezervele mondiale de cărbune trebuie să rămână în pământ, dacă vrem să evităm consecințele catastrofale ale schimbărilor climatice provocate de creșterea temperaturii medii globale cu mai mult de 2 grade Celsius, arată o cercetare din 2015 a Institutului pentru Resurse Sustenabile, din cadrul University College London. Mesajul a fost preluat de numeroși lideri mondiali înainte de Summitul pentru schimbări climatice de la Paris din 2015, iar faptul că din 4 noiembrie 2016 vom avea un acord mondial cu caracter obligatoriu în vigoare, ce limitează această creștere, este o dovadă clară că acțiunea climatică nu mai poate fi amânată.

„Acest acord nu înseamnă că utilizarea combustibililor fosili va înceta peste noapte, ci că guvernele și companiile vor trebui să asigure o scădere controlată a industriei bazate pe cărbune și să asigure o tranziție echitabilă pentru comunitățile și angajații care depind de această resursă”, au afirma reprezentanţii Greenpeace.

Din această perspectivă, organizațiile Greenpeace și Bankwatch consideră drept prioritară tranziția comunităților monoindustriale axate pe cărbune către noi sectoare economice. Un rol principal al reprezentanților județului Gorj este, astfel, acela de a asigura cadrul necesar pentru realizarea unei asemenea tranziții. Lipsa de acțiune a liderilor gorjeni în acest sens va perpetua caracterul monoindustrial, iar direcția va fi una singură – spre un colaps similar celui din sectorul huilei.