Importurile de lapte, în creştere. Ce se întâmplă cu producţia locală?

10.11.2015

În perioada ianuarie – septembrie, cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a scăzut cu 9%, comparativ cu aceeşi perioadă din 2014, în timp ce declinul din luna septembrie a fost de 5,5% față de luna august şi de 12,4% față de luna septembrie a anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în primele nouă luni ale anului, cantitatea de lapte de vacă colectată a scăzut cu 69687 tone, înregistrându-se în schimb creştere în cadrul producţiei de smântână de consum, cu 5783 tone (+13,4%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 11299 tone (+8,5%), brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obținută exclusiv din lapte de vacă (82,9% din producția totală de brânzeturi) cu 4139 tone (+7,0%), lapte de consum cu 3650 tone (+2,0%), unt cu 127 tone (+1,7%).

De asemenea, în perioada analizată, cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 6316 tone (+10,9%), faţă de primele nouă luni din 2014.

În septembrie, scăderea producției poate fi menționată la brânzeturi inclusiv brânza obținută exclusiv din lapte de vacă (91,8% din producția totală de brânzeturi) cu 760 tone (‐10,8%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu  392 tone (‐2,3%).

Dintre principalele produse lactate creşterea producției a avut loc la unt, cu 155 tone (+20,3%), lapte de consum cu 2073 tone (+10,7%) şi smântână de consum, cu 141 tone (+2,5%), în timp ce cantitatea de lapte brut importat a crescut, în luna septembrie, cu 2218 tone (+34,3%).

 

 

Citiți și despre: