Stiri: Finante

Programul National de Dezvoltare Locala

MFP: Ordonatorii de credite răspund în fața legii pentru cheltuirea banului public

07.02.2017

Ordonatorii de credite sunt răspunzători în fața legii pentru cheltuirea banului public, iar conducătorii de instituții care depășesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în fața legii penale, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice.

De asemenea, Ministerul de Finanţe precizează că regulile și limitele cheltuielilor instituțiilor publice centrale din România (agenții, ministere) sunt prevăzute de Legea finanțelor publice (Legea nr.500/2002 cu modificările și completările ulterioare) și de Legea anuală a bugetului dezbătută duminică, iar regulile și limitele cheltuielilor instituțiilor publice locale din România (primării, consilii locale, consilii județene) sunt prevăzute de Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale și de bugetele proprii ale acestora.

„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 9/2017 respectă întocmai exigențele celor două legi menționate anterior și suspendă doar obligația de evidențiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul că atât bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cât și bugetul pentru anul 2017, dezbătut astăzi, au fost redactate în aceste condiții”, precizează MFP într-un comunicat de presă.

Pentru asigurarea derulării în bune condiții a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiții în infrastructură, comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au adoptat un amendament referitor la faptul că angajarea cheltuielilor pentru finanțarea acțiunilor anuale, pentru anul 2017, se face în limita creditelor bugetare aprobate, „cu excepția acțiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

În plus, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare și pentru eliminarea oricărei posibilități de interpretare, comisiile reunite au mai adoptat un amendament, care precizează în mod expres că se menține răspunderea în fața legii pentru cheltuirea banului public.

Potrivit sursei citate, în anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) și (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se aplică de către toate instituțiile și autoritățile publice.