Finante

Mioveni, un oraș tânăr și modern

01.01.2018

Primăria Mioveni continuă ritmul de dezvoltare al orașului, noile proiecte incluzând și primul muzeu de artă urbană din Europa. Considerat un oraș tânăr, Mioveniul arată cu totul altfel decât în urmă cu 25 de ani, suprafața rezidențială crescând de câteva ori, populația de asemenea, cu toate provocările ce decurg pentru administrația locală.

„O bună colaborare cu cei trei coloși industriali din zonă – Dacia-Renault, Institutul de Cercetări Nucleare și Fabrica de Combustibil Nuclear – care și ei au avut, întotdeauna, doleanțele lor, toate acestea și multe altele au transformat întreaga zonă într-una atractivă pentru persoanele care doresc să se stabilească definitiv aici”, ne-a declarat Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni.

Astfel, Mioveniul este astăzi un oraș modern, european, cu un mediu economic solid și dinamic, cu o infrastructură mult îmbunătățită și un mediu de viață plăcut pentru locuitorii săi.

Ritmul de dezvoltare al orașului

„Orașul nostru este într-o continuă competiție în vederea atragerii capitalului uman sau financiar, iar factori precum performanța economică, eficiența administrativă, structura mediului de afaceri sau infrastructura disponibilă joacă un rol important într-un asemenea context”, susține primarul Ion Georgescu.

Drept urmare, orașul Mioveni oferă un cadru propice atât investitorilor străini, cât și antreprenorilor români, fiind sediul unor societății cu capital românesc, dar și al unor companii străine din România.

Orașul Mioveni oferă un cadru propice atât investitorilor străini, cât și antreprenorilor români

Dacia este, la ora actuală, exponentul economiei naționale și totodată marca mulțumită căreia România este recunoscută la nivel global printre marii producători de vehicule. De asemenea, dincolo de contribuția majoră la economia țării, Dacia Renault a avut o contribuție foarte importantă și la ritmul de dezvoltare al orașului Mioveni datorită unui total de 17.000 de angajați, dintre care 11.000 doar la Mioveni, o comunitate consolidată în 16 ani de activitate, de când uzina Dacia a fost privatizată.

„Întotdeauna am avut și vom avea o colaborare foarte bună cu partenerii noștri de la  Dacia și vom continua să dezvoltăm parteneriate pe toate planurile”, a completat primarul orașului Mioveni.

Referitor la ritmul de dezvoltare al orașului, administrația locală a finalizat, în ultimii ani, mai multe investiții care au un impact major asupra calitatății vieții comunității locale. Dintre acestea amintim modernizarea tuturor unităților de învățământ din oraș și crearea unor condiții optime pentru desfășurarea actului educațional la cele mai înalte standarde; baze sportive moderne, inclusiv Stadionul Orășenesc, cu instalație de nocturnă și o capacitate de aproximativ 7.000 de locuri; parcuri și zone de recreere și de picnic; locuințe pentru tineri; sistematizarea locurilor de parcare; modernizarea infrastructurii; investiții importante în sistemul de sănătate local; creșterea gradului de siguranță a cetățenilor prin instalarea la nivelul localității a unui sistem de monitorizare video a străzilor; construirea unui Centru Cultural modern; o piață modernă cu o parcare supraetajată; Catedrala Ortodoxă Sf. Apostoli „Petru și Pavel”, devenită un adevărat simbol al localității.

Cultura – generator de energie urbană

Pentru Mioveni, cultura a devenit un generator de energie urbană, fiind elementul care a oferit orașului o nouă identitate. Acest lucru se datorează faptului că administrația locală a înțeles că investiția în cultură este una dintre cele mai importante investiții ce se poate face în comunitate.

Pentru Mioveni, cultura a devenit un generator de energie urbană, fiind elementul care a oferit orașului o nouă identitate

În cadrul Centrului Cultural Mioveni, peste 1.000 de tineri beneficiază de cursuri gratuite de teatru, engleză, franceză, chitară, fotografie, mandoline, dansuri, cursuri de artă tradițională și sculptură.

„Centrul Cultural Mioveni se mândrește cu ansamblul de dansuri populare „Plai de dor”, pregătit de coregraful Cătălin Oancea, Ansamblu Vocal – instrumental de Mandoline “NOVA” pregătit de prof. Florica Arsenescu, câștigător al multor concursuri din țară, cât și în străinătate, dar și cu o fanfară condusă de prof. Marin Iliuță”, menționează primarul orașului.

Totodată, oglindind caracterul multicultural al orașului, în 2017, prin intermediul Centrului Cultural Mioveni s-au desfășurat peste 60 de evenimente de teatru, pictură, muzică, dans, literatură și artă. Printre cele mai importante activități regăsim Festivalul Național de Teatru pentru Copii și Tineret “Ludicus”, Festivalul „Primăverii”, Festivalul preșcolarilor „Vreau să fiu și eu o stea!”, Zilele orașului Mioveni,  „Sărbătoarea Recoltei pe Valea Argeșelului și Târgul Meșterilor Populari”, „Tabăra de creație pentru copii”, “Festivalul de Teatru Mioveni”, Târgul de Crăciun și Festivalul Național de Muzică Ușoară „Laleaua de Aur”.

Proiecte actuale și viitoare pentru comunitate

Una dintre cele mai importante investiții ale administrației locale din Mioveni este construirea unui spital nou, care va deservi o comunitate de 65.000 de oameni, însă nu se va limita doar la această comunitate. Viitorul spital va costa 68 de milioane de euro, Primăria Mioveni reușind să obțină, în toamna anului 2017, o finanțare de 20,8 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării pentru această investiție, iar construcția va fi finalizată în octombrie 2018.

Datele statistice legate de viitorul spital de la Mioveni sunt impresionante – va avea o suprafață desfășurată de 17.290 mp, 13.000 de tone de beton turnat și 1.400 de tone de armătură.

Structura viitorului spital va fi următoarea: etajul șase – zonă administrativă și tehnică, farmacie, garderobă pentru pacienți; etajul cinci – neurologie; etajul patru – medicină internă și cardiologie; etajul trei – pediatrie; etajul doi – două săli de nașteri, o sală ginecologie și o secție de neonatologie cu 17 paturi; etajul unu – patru săli de operație și o secție A.T.I.; subsol – anatomie patologică, morgă, spălătorie, uscătorie și bucătărie.

Aparatura din viitorul spital de la Mioveni va fi una de top, având de la computer tomograf până la echipament de chirurgie minim invazivă, iar pe partea de imagistică rezultatele vor fi comunicate instantaneu pacienților. În total, viitorul spital va avea 177 de paturi, fiecare dintre acestea fiind de ultimă generație, cu câte 80 de funcții.

Pentru administrația publică din Mioveni, anul 2017 a însemnat realizarea mai multor proiecte importante pentru comunitate. Astfel, pe lângă proiectul noului spital, la Mioveni s-a început și construirea unui nou cartier rezidențial, în zona străzii Egalității (Platoul din partea de nord a Uzinei Dacia).

Construirea Uzinei de Apă din puțuri forate de mare adâncime, a locuințelor pentru tineri, crearea de locuri de muncă prin realizarea Parcului Industrial, precum și atragerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructură, vor rămâne de asemenea, priorități ale administrației de la Mioveni.

Un alt proiect de viitor al Primăriei Mioveni este reprezentat de realizarea primului muzeu de artă urbană din Europa. Această construcție va fi una modulară, ridicată din containere de metal, second hand, folosite în transportul industrial. Proiectul se află în faza de dezbatere publică, Primăria dorind să îl realizeze cu fonduri europene, și face parte din strategia de continuare a dezvoltării orașului Mioveni.

„Am avut, avem și vom avea mai multe proiecte de maxim interes pentru comunitate. Mai avem în program realizarea unui proiect extrem de important – Centura orașului Mioveni”, a completat, în încheiere, Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni.