Piaţa berii, creştere timidă în prima jumătate a anului

13.10.2015

În prima jumătate a acestui an, piața berii din ţara noastră a înregistrat un avans de 3,8%, comparativ cu aceeşi perioadă din 2014, până la 7,6 milioane hectolitri, conform datelor Asociației Berarii României.

Lucian Ghinea, președintele Asociației Berarii României, a explicat că după doi ani consecutivi de scădere a consumului, piața berii oferă primele semne de revenire.
Sectorul berii contribuie, la ora actuală, cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, aproape jumătate din prețul unei beri fiind reprezentat de taxe.

„Contextul favorabil creat la nivelul întregii țări, printr-o evoluție pozitivă a indicatorilor economici ai României, și-a pus amprenta în mod clar asupra vieții de zi cu zi a românilor, implicit asupra deciziilor lor de consum”, a spus acesta.

Conform reprezentantului Asociaţiei, deşi avansul din primul trimestru este una timidă, speră ca această creștere a berii să fie reconfirmată și de rezultatele de la finalul anului.

„Astfel, s-ar putea constitui o bază validă pentru dezvoltarea durabilă viitoare a sectorului berii, ce poate debuta în 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal”, a declarat Lucian Ghinea.

Totodată, cu investiții ce au ajuns până în prezent la peste 1,3 miliarde euro, sectorul berii asigură direct și indirect un număr de 69.700 locuri de muncă, iar 97% din berea consumată de români este produsă în România.

 

 

Citiți și despre: