Finante

Piaţa de asigurări din România, într-un moment dificil

01.09.2016

Două mari companii sunt în faliment şi alte societăţi au fost plasate în redresare financiară. Piaţa asigurărilor din România trece printr-o perioadă de reaşezare: cea mai mare companie din România, Astra Asigurări, a intrat în faliment, alte societăţi au fost plasate în redresare financiară, iar în cazul Carpatica Asig se cere deschiderea dosarului de faliment, fiindu-i retrasă autorizația de funcţionare.

Toate acestea vin în contextul în care interesul românilor pentru asigurări este în creştere, primele brute subscrise de asigurători fiind, la fel,  în creştere. Însă companiile din domeniu continuă să înregistreze pierderi, în situația în care condițiile impuse de autorităţile de reglementare europene sunt mult mai drastice decât în trecut.

Pierderi de 267,6 milioane de lei

În 2015, piaţa de asigurări a rămas pe pierdere: profiturile obținute de 19 companii nu au putut compensa pierderile celorlalte 16, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară. Astfel, piața asigurărilor din ţara noastră a încheiat anul trecut cu o pierdere totală netă de 267,6 milioane de lei, sumă de 7,5 ori mai mare față de rezultatul negativ din 2014, în condițiile în care pierderea totală de 734,6 milioane de lei cumulată de 16 societăți nu a putut fi acoperită de profiturile de aproape 467 milioane de lei adunate de ceilalți 19 asigurători.

Topul societăţilor de asigurări, după cota de piaţă:

  1. Asirom – 15,42%

  2. Allianz Asigurări – 12,23%

  3. Omniasig – 9,29%

  4. Carpatica Asig – 9.25%

  5. Euroins – 9,62%

  6. Groupama Asigurări – 8,22%

  7. City Insurance – 6,8%

  8. NN Asigurări – 5,39%

  9. Generali Asigurări – 5,39%

  10. Uniqa Asigurări – 4,75%

Jumătate dintre cele zece societăți de asigurare autorizate să subscrie polițe RCA în cursul anului 2015 – Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance și Euroins – au înregistrat pierderi însumând 586,5 milioane de lei, reprezentând aproape 80% din pierderile de pe piață. Cele cinci societăți menționate au concentrat anul trecut peste 70% din piața asigurărilor obligatorii auto.

Euroins și Carpatica Asig, care subscriu polițe RCA în proporție de peste 90% din totalul portofoliilor, au avut în 2015 cele mai mari pierderi, adică 300 milioane de lei și, respectiv, 204,4 milioane de lei.

Cele mai profitabile companii de asigurări

Societățile de asigurare cele mai profitabile fie nu subscriu asigurări generale și în special polițe RCA – cum ar fi Metropolitan Life și NN Asigurări de Viață – fie înregistrează o pondere scăzută de asigurări RCA în structura portofoliilor, de sub 20%, cum este cazul Allianz – Țiriac sau al Generali.

Adâncirea pierderii per ansamblul pieței, comparativ cu revirimentul din 2014, a avut loc în pofida faptului că sectorul asigurărilor și-a reluat creșterea anul trecut, înregistrând o majorare de 8,2% a volumului primelor brute subscrise, până la 8,75 miliarde de lei.

Rezultatele financiare ale mai multor asiguratori au rămas însă sub presiunea determinată de gradul ridicat de dependență față de asigurările auto.

Piaţa asigurărilor în prima parte a anului 2016

Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), primele brute subscrise pe piața asigurărilor în primul trimestru al acestui an au totalizat 2,43 miliarde de lei, în creștere cu 9,16% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea a fost susținută atât de segmentul asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de 2 miliarde de lei, cât și de asigurările de viață, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, însumând 438 milioane de lei.

Românii sunt nemulţumiţi de companiile de asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit, în primele şase luni ale anului, un număr total de 8.124 petiții transmise de către asigurați/păgubiți, dintre care au fost înregistrate, analizate şi soluţionate, în mod unic pe petent, 4.998 petiţii. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul petiţiilor analizate şi soluţionate, în mod unic pe petent, a scăzut cu 2%.

Cele mai reclamate societăţi de asigurare

Din analiza petiţiilor rezultă că City Insurance SA, Asirom VIG SA, Carpatica Asig SA și Euroins SA au cumulat 76,14% din totalul petițiilor înregistrate în primul semestru al anului.

City Insurance SA, Asirom VIG SA, Carpatica Asig SA și Euroins SA au cumulat 76,14% din totalul reclamaţiilor din primul semestru al anului

Pe de altă parte, Forte Asigurări SA (+8.100%), City Insurance SA (165,49%), Carpatica Asig SA (+45,13%) și Asirom VIG SA (+26,00%) au înregistrat, în primele şase luni ale anului, creşteri ale numărului de petiţii înregistrate comparativ cu intervalul similar al anului 2015.

Falimente şi societăţi în redresare financiară

Toate acest rezultate şi nemulțumiri vin în contextul în care cele mai mari societăţi de asigurare se confruntă cu mari probleme.  Astfel, cu toate că ocupă locul al patrulea în topul celor mai mari companii de asigurare din România, Carpatica Asig ar putea intra în faliment, în condiţiile în care la finele lunii iulie ASF a decis retragerea autorizației societății și a cerut declanșarea procedurii de faliment. Decizia a fost luată pe baza unui set de rapoarte care au evidențiat starea de insolvenţă a acestei companii.

City Insurance, în redresare financiară

În aprilie, anul curent, ASF a anunţat că nici City Insurance nu o duce prea bine, instituţia plasând compania în procedură de redresare financiară.

City Insurance ar trebuie să iasă din procedura de redresare financiară la finele anului 2016

Planul de redresare astfel aprobat poate conduce la restabilirea situației financiare a societății, până la data de 31.12.2016, în scopul apărării drepturilor asiguraților și al promovării stabilității activității de asigurare în România.

Forte Asigurări Reasigurări, în faliment

Tot la finele lunii iulie, ASF a retras autorizația de funcționare a societății Forte Asigurări Reasigurări, cerând în acelaşi timp şi deschiderea procedurii de faliment.

Analiza situației societății Forte Asigurări Reasigurări S.A. a avut la bază un pachet de 18 constatări, rezultate în urma unei acțiuni de control inopinat desfășurate de ASF în prima parte a acestui an, control care a urmărit perioada 1 ianuarie 2015 – 31 martie 2016.

EUROINS România – în redresare financiară

Pe 14 octombrie, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a societății EUROINS România Asigurare-Reasigurare S.A., având ca obiectiv restabilirea situației financiare în termen de un an.

Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al EUROINS, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului.

Cel mai mare faliment – Astra Asigurări

De departe, cel mai de răsunet faliment din asigurări a fost cel al companiei Astra. După ce a fost plasată în redresare financiară, autorităţile de reglementare au constatat că societatea nu poate fi redresată şi au solicitat în august 2015 intrarea companiei în faliment.

Astra Asigurări era una dintre cele mai mari companii din piaţa asigurărilor, cu o cotă de piață de 10% şi subscrieri de circa 800 milioane de lei pe an

Planul de redresare financiară nu și-a atins obiectivul principal de evitare a intrării în procedura falimentului şi, chiar dacă parametrii financiari au fost ținuți sub control pe parcursul implementării planului de redresare, problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudențialitate – solvabilitatea, lichiditatea și capitalizarea – nu au putut fi readuși în marjele de conformitate. În consecință, decizia definitivă a falimentului Astra Asigurări a venit în aprilie 2016.

Aşadar, este clar că piaţa de asigurări trece printr-o perioadă extrem de dificilă, însă specialiştii din domeniu spun că acele companii care vor face faţă reglementărilor mai dure vor deveni mai puternice şi vor pune bazele unei pieţe mult mai solide.