Stiri: IT&C

Piața sistemelor ERP va continua să crească în acest an

23.10.2014

În 2014, piața sistemelor ERP ar putea crește cu până la 15-20%, comparativ cu 2013, datorită accesării fondurilor europene, a semnalelor de revenire după criză și creșterii gradului de educare a pieței, potrivit Elian Solutions.

Domeniile cu cel mai mare potențial de dezvoltare sunt producția industrială, agricultura, serviciile care necesită management de proiect.

Compania Elian Solutions a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de peste 1,9 milioane lei, mai mult decât dublu față de valoarea de 906.000 lei înregistrată în perioada similară din 2013.

În ceea ce privește profilul companiilor care apelează în acest moment la implementarea unui sistem ERP, sectorul cel mai dinamic este cel al companiilor medii spre mari. Totodată, firmele multinaționale sunt cele care se orientează către soluții internaționale, în special Microsoft Dynamics, SAP, Oracle. În acelaşi timp, firmele locale preferă de multe ori soluțiile locale, în special datorită prețului.

“Oportunitățile de dezvoltare a pieței sunt date de maturizarea sa, în sensul conștientizării de către clienți a necesității sistemelor ERP.  Există, de altfel, o tendință generală de informatizare în economie, care se reflectă și în domeniul aplicațiilor pentru afaceri. Totodată, pe piața forței de muncă intră noi generații, familiarizate cu tehnologiile de ultimă oră, fapt deloc de neglijat. Ofertarea prin Cloud reprezintă, de asemenea, un factor care va contribui la creșterea pieței, prin prețuri și flexibilitate. Aceasta este avantajoasă, în special pentru firmele mai mici, care nu au resursele IT necesare pentru a implementa un sistem ERP (gestionare rețea, servere etc)“ , declară Iulian Motoi, Managing Partner Elian Solutions.

În ceea ce privește previziunile pentru 2015, potrivit reprezentanților companie, piața se va menține în creștere, dar procentul va depinde în mare măsură de stabilitatea factorilor macroeconomici și politici. Într-un scenariu macroeconomic negativ, compania estimează o creștere de 10%, iar într-unul pozitiv de maximum 25%, în condițiile în care piața este extrem de sensibilă la evoluția generală a economiei, iar cheltuielile pentru investițiile în IT sunt printre cele care se amână în cazul lipsei fondurilor.