Preţul petrolului, condamnat la stagnare până în 2018

02.06.2017

Acordul prin care statele membre și non-membre OPEC – Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol au agreat, săptămâna trecută, să extindă reducerea producției cu încă nouă luni nu a reușit să trezească un interes asemănător pe piețe cum a înregistrat în noiembrie anul trecut, la acordul inițial, se arată într-o analiză realizată de Ole Hansen, director strategie mărfuri – Saxo Bank .

În timp ce producția din Statele Unite continuă să crească, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol se bazează pe o creștere a cererii în lunile următoare, pentru o echilibrare a pieței.

Totuşi, datele arată o realitate diferită: selloff-ul de la finalul primului trimestru a lăsat ceva urme și, cu toate acestea, traderii futures de țiței WTI și Brent au cumpărat aproape 90.000 de contracte înainte de reuniunea OPEC de săptămâna trecută, majoritatea acoperind tranzacții short.

Tranzacțiile long nici nu s-au clintit, în pofida unei creșteri de preț la finalul zilei de 23 mai. Cu proiecția unei extensii deja știute la acea dată, putem spune că piața e mult mai precaută la mișcările și veștile OPEC.

În urma acestei reacții, OPEC poate cel mult spera acum că piața se va stabiliza până când producția și cererea vor fi mai prielnice, în a doua jumătate a lui 2017.

„Să reduci producția e una; să ai o strategie de exit pentru stocuri, odată reduse, astfel încât să poți crește din nou producția e alta! Această chestiune nu a fost abordată la reuniunea de la Viena și asta va crea probleme în 2018, mai ales dacă producția din SUA va continua să crească – cu aproximativ 100.000 barili/lună”, conform sursei citate.

Aceste evoluții tind să țină prețul petrolului în marja actuală până în 2018 – cu acest lucru în minte, investitorii pe termen lung nu sunt încurajați să deschidă noi poziții pe țiței, se mai arată în analiză.

„Rămânând la acest capitol, al investițiilor pe termen lung, vedem că tranzacțiile pe contracte long de țiței WTI sunt la același nivel ca acum un an! Cu toate acestea, o investiție în țiței prin ETF ar fi adus o pierdere semnificativă pe aceeași perioadă de timp. Asta arată impactul negativ al unei piețe suprasaturate – relativa ieftinătate a stocurilor va atrage noi pierderi”, precizează Ole Hansen.

Potrivit raportului, ţițeiul WTI oscilează în jurul prețului de $50/baril. Acțiunea fermă a statelor OPEC și non-OPEC va genera un plafon în preț. O revenire sustenabilă rămâne sub semnul întrebării, deoarece riscuri există: continuarea creșterii producției în SUA și decelerarea progresului economic al Chinei sunt doar două dintre acestea.

 

 

Citiți și despre:

  • Cum va evolua preţul petrolului în 2018?Cum va evolua preţul petrolului în 2018? Petrolul WTI și Brent au început cu dreptul 2018. Creșterea din trimestrul al IV-lea a fost generată de întreruperi multiple, dar scurte, ale producției, iar în ultima perioadă prețul a primit sprijin de la […]
  • Ce se va întâmpla cu preţul petrolului, în perioada următoare?Ce se va întâmpla cu preţul petrolului, în perioada următoare? Sectorul energetic a suferit cel mai rău săptămâna trecută, când a înregistrat cel mai sever declin din ultimii cinci ani, din cauza iminentei reveniri a Iranului pe piața de țiței și a vremii blânde în […]
  • Optimism pe piața petroluluiOptimism pe piața petrolului Investitorii sunt optimiști - cotaţia petrolului nu va avea creşteri prea mari, însă va fi peste nivelul din 2016. Cu toate că preţul petrolului a avut o evoluţie oscilantă în 2016, pentru anul curent […]
  • Preţul petrolului, la cel mai înalt nivel din ultimii aniPreţul petrolului, la cel mai înalt nivel din ultimii ani Estimările arată că barilul de petrol ar putea depăşi chiar 100 de dolari. Tensiunile politice din Orientul Mijlociul, agravarea crizei din Venezuela, un important exportator de petrol, dar și alți factori au […]
  • Cine are de pierdut din scăderea preţului petrolului?Cine are de pierdut din scăderea preţului petrolului? Declinul va continua şi în 2016, ajungând chiar la un nivel de 30 de euro barilul. Ultimele 18 luni au fost extrem de dificile pentru industria petrolului, în condiţiile în care s-a înregistrat o scădere […]