Stiri: Stiri

Scădere fără precedent pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii

17.12.2013

2013 a fost al treilea an de scădere fără precedent pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, cu cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii opt ani, dar cu semne de revenire pentru 2014, potrivit unui raport al EY.
Cu toate că la începutul acestui an se estima intrarea într-o fază de creştere sustenabilă, 2013 a marcat o scădere fără precedent la nivel global, pentru al treilea an consecutiv.

Astfel, declinul poziţionează activitatea de fuziuni şi achiziţii la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani şi sub nivelul perioadei ”dot com”, în urmă cu treisprezece ani.

Faţă de 2012, scăderea a fost de 6,2%, cu 37.257 de tranzacţii anunţate în cursul anului. Valoarea acestor tranzacţii a scăzut cu 6,2%, la 2,3 mii de miliarde de dolari, cu toate că anul acesta au existat unele mega-tranzacţii, precum Vodafone – Verizon, acesta fiind a treia cea mai mare tranzacţie realizată vreodată.

În timp ce ultimul trimestru al anului 2013 a înregistrat o îmbunătăţire economică modestă, situaţia de pe piaţa de M&A a rămas nu foarte optimistă. Ca urmare, inerţia din domeniul tranzacţiilor s-a menţinut, deoarece mulţi jucători au optat ca şi până acum să rămână spectatori decât să participe activ pe piaţa de M&A – a declarat Pip McCrostie, vicepreşedinte global EY, servicii de asistenţă în tranzacţii.

Conform lui, 2014 ar trebui să reprezinte un punct de cotitură şi să marcheze ieşirea din această perioadă de recesiune prelungită din această piaţam, existând o bază solidă pentru tranzacţionare în ceea ce priveşte numerarul şi disponibilitatea creditării.

Activitatea M&A a scăzut la nivel global în majoritatea sectoarelor, excepţie făcând doar domeniul energiei şi utilităţilor şi cel al imobiliarelor. În sectorul metalurgic şi de minerit s-au raportat cele mai mari scăderi, de 27%, iar în sectorul de petrol şi gaze declinul a fost de 21%.

În acelaşi timp, mega-tranzacţiile au adus un avans de 153% în sectorul de telecomunicaţii, prin tranzacţia Verizon-Vodafone, iar sectorul de media şi divertisment a înregistrat o creştere de 33%, sectorul de biotehnologie raportând, de asemenea, un avans de 32%.

Nici în România piaţa de fuziuni şi achiziţii nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de la începutul anului 2013, rămânând, în cel mai bun caz, la acelaşi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară, au influenţat evoluţia pieţei în 2013. S-au remarcat în 2013 un număr de tranzacţii importante în sectorul serviciilor financiare, în timp ce sectorul energiei, în particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare – a spus Bogdan Câmpianu, director executiv Corporate Finance, EY România.