Stiri: Retail

Investitii imobiliare 2020

Sectorul de retail a început să atragă atenția investitorilor

11.11.2014

Volumul tranzacțiilor imobiliare înregistrat în trimestrul al treilea din 2014 este estimat la 377 milioane de euro, în timp ce volumul investițiilor din primele trei trimestre ale anului a ajuns la 809 milioane de euro, cea mai ridicată valoare din 2008 până în prezent, conform JLL. Acesta este un semn clar că Romania este din nou în lumina reflectoarelor.

În perioada analizată cea mai mare tranzacţie a fost achiziţia de către Auchan a 12 proprietăți de retail, al căror chiriaș ancoră este in mai multe orașe din țară pentru aproximativ 280 de milioane de euro.

85% din activitatea tranzacțională

„În ciuda faptului că activitatea tranzacțională din prima jumătate a anului 2014 s-a axat în principal pe sectorul de birouri, în trimestrul al III-lea sectorul de retail a început să atragă atenția investitorilor reprezentând 85% din întreaga activitate tranzacțională”, au explicat reprezentanţii JLL.

Pe lângă achiziția făcută de Auchan, au avut loc alte 3 mari tranzacții. Este vorba de centrul comercial Aurora Buzău, Jumbo Pitești, (un box de retail) și achiziția înainte de finalizare a proiectului a Carrefour în Park Lake Plaza, un centru comercial de 68.000 metri pățrați în dezvoltare, în București.

Volumele investiționale vor continua să crească

Asfet, în trimestrul al doilea au apărut tot mai multe tot mai multe dovezi ale interesului în creștere pe care investitorii, atât existenți cât și noi, îl arată pentru piața imobiliară comercială din România.

„Acest interes se manifestă în toate cele trei segmente ale pieței imobiliare comerciale, iar volumele investiționale vor continua să crească până la finalul anului. În ceea ce privește finanțarea bancară, dobânzile sunt pe un trend descendent sub influența evoluțiilor similare din celelalte țări din regiune, ceea ce determină băncile să se uite cu mai mult interes la țara noastră. Totuși diferența între nivelul dobânzilor în România și în celelalte din Europa Centrală și de Est rămâne mare. Yieldurile au coborât ușor, dar nu ne așteptăm trendul să continue până când dobânzile bancare nu vor scădea semnificativ”, au mai afirmat specialiştii JLL.