Finante

Sibiu, orașul complex care se dezvoltă continuu

29.11.2013

Prestigious Johann Strauss Ensemble, în noaptea dintre ani, în Sibiu. Puține orașe din România se pot mândri cu o istorie bogată precum a Sibiului. Prima menţiune documentară este una referitoare la ţinuturile sibiene și datează din data de 20 decembrie anul 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care şi-a avut sediul la Sibiu. Denumirea oraşului se schimbă oficial în Sibiu în anul 1919, iar în 1945, după al doilea război mondial, începe deportarea saşilor spre URSS. 2800 de persoane de etnie germană au fost deportate, mulţi dintre ei nu s-au mai întors niciodată. Un alt moment important pentru Sibiu a fost numirea orașului Capitală Culturală Europeană, în anul 2007, împreună cu Luxemburg.

Sibiul a fost orașul în care în anul 1292 a fost atestat primul spital din România, apoi în 1330 este menţionată prima bibliotecă de pe teritoriul de la acea vreme al țării, iar în 1380 aici a fost atestată prima școală. De-a lungul timpului, prima farmacie deschisă, prima librărie, cea dintâi clădire destinată spectacolelor de teatru sau chiar locul unde a fost descoperit gazul metan au fost momente importante pentru români și pentru cei care locuiau în Sibiu.

În ultimii ani dezvoltarea orașului a fost una spectaculoasă, spune primarul Sibiului, Klaus Iohannis. “Dezvoltarea Sibiului în ultimii ani a fost remarcabilă. Aceasta este rezultatul unei serii de factori favorabili, dar şi a unui plan strategic pe care l-am conturat la nivelul Primăriei. Investiţiile pe care le-am finanţat în marea lor majoritate din bugetul local, proiectele finanţate din fondurile europene pe care am reuşit să le atragem, creşterea Sibiului în domeniul turistic şi cultural şi implicarea fiecăruia dintre membrii comunităţii noastre au dus la o dezvoltare accentuată a Sibiului în ultimii 10 ani. Infrastructura Sibiului a parcurs un plan de modernizare foarte ambiţios astfel că în prezent reţeaua de străzi principale este într-o stare excelentă, iar străzile secundare şi cele cu trafic cu intensitate scăzută sunt într-o stare mult îmbunătăţită. În cazul acestora lucrările încă sunt în desfăşurare şi alocăm în fiecare an sume importante din bugetul local pentru modernizarea acestora. Spre exemplu, în 2013 am alocat aproximativ 120 de milioane de lei pentru străzi, drumuri şi poduri”, ne-a declarat Klaus Iohannis, primarul orașului Sibiu.

Crearea de noi spaţii de parcare, întreţinerea şi extinderea zonelor verzi, crearea unei reţele de piste pentru biciclete şi de noi locuri de joacă reprezintă de asemenea obiective prioritare în lucrările planificate în oraş de către autoritățile locale. Desigur, toate acestea în timp ce sectoarele turistice și culturale sunt susținute prin activităţi menite să promoveze oraşul şi din acest punct de vedere. “Toate acestea au dus la conturarea unui oraş dinamic în prezent, un oraş cu o infrastructură bună şi care reprezintă un mediu bun de viaţă pentru locuitorii săi, dar şi o locaţie atractivă din punct de vedere turistic şi cultural. Sibiul trebuie însă să îşi continue parcursul ascendent. Ca proiecte imediat următoare dorim să continuăm investiţiile în infrastructură pe aproximativ 100 de străzi. În acelaşi sens am început în 2013 un amplu proiect de modernizare a cartierelor, iar anul acesta am reuşit să realizăm lucrările într-unul din cartierele de blocuri ale Sibiului. De asemenea, vom continua să promovăm oraşul ca o destinaţie de turism cultural”, a adăugat Klaus Iohannis.

Proiecte importante

Edilul șef ne-a declarat că sunt foarte multe proiecte finalizate şi altele care sunt încă în curs. De la finalizarea reabilitării unui centru pentru copii cu handicap şi modernizarea a trei străzi prin finanţare din fonduri structurale, la renovarea completă și extinderea unei școli cu finanțare din fonduri structurale, străzi și trotuare și multe altele. “Tot în domeniul infrastructurii ne apropiem de finalizarea unui proiect major de modernizare a reţelei de apă sau canal pe aproximativ 70 de străzi şi extinderea pe anumite porţiuni din oraş. În domeniul cultural se încheie un an de succes cu tema Sibiu Smart în care am avut peste 50 de evenimente culturale care s-au desfăşurat cu sprijinul şi co-finanţarea municipalităţii. Conturarea ghidului de dezvoltare a municipiului Sibiu pentru perioada 2014-2020, promovarea destinaţiei turistice Sibiu, continuarea investiţiilor la străzi şi obiective, modernizarea cartierelor sibiene sunt toate proiecte care vor continua şi care sunt importante pentru întreaga comunitate”, ne-a declarat primarul din Sibiu.

Atracții turistice

Piața Mică, Piața Mare, Piața Huet, Tunurile de Apărare, Zidurile Cetății și alte monumente istorice, precum și Muzeul Brukenthal ori nenumăratele spectacole care au loc an de an în timpul sezonului rece în Sibiu fac ca orașul să fie pe lista destinațiilor pentru vacanță. La toate acestea se adaugă și evenimentele organizate special pentru Sărbătorile de Iarnă și atmosfera inedită oferită de clădirile vechi și străzile unui oraș precum Sibiul. “Muzeele Sibiului, clădirile de patrimoniu, centrul istoric în ansamblul său sunt vizitate indiferent de anotimp, chiar dacă nu în aceeaşi măsură ca în perioada concediilor estivale. Sibiul se bucură de un flux bun de turişti tot timpul anului. Însă putem spune că în sezonul rece Târgul de Crăciun este cu certitudine un punct de atracţie important atât pentru turiştii străini cât şi pentru cei români. Cred că Sibiul are o ofertă turistică şi culturală care poate acoperi cele mai variate exigenţe. Fie că este vorba despre interesul în spectacole de teatru sau un concert la Filarmonică – în noaptea de Revelion avem în Sibiu prestigious Johann Strauss Ensemble, fie că este vorba despre atracţiile Târgului de Crăciun sau entuziasmul petrecerii de Revelion în Piaţa Mare, cred că Sibiul e locul potrivit şi pentru Sărbătorile de Iarnă”, ne-a declarat Klaus Iohannis, primarul orașului Sibiu.

Turism de afaceri

Cu toate că Sibiul este cunoscut ca oraș ce merită vizitat de orice român pentru relaxare, autoritățile locale spun că în ultimii ani au remarcat o creștere a numărului de cereri pentru evenimente precum conferințe de afaceri sau team building-uri. “Am observat în ultimii doi-trei ani o creştere a numărului de astfel de evenimente organizate în Sibiu. Cred că alegerea Sibiului se datorează unei combinaţii excelente pe care o oferă oraşul: o locaţie care corespunde logistic şi un oraş turistic şi cultural care oferă posibilităţi variate de petrecere a timpului liber al invitaţilor la aceste evenimente”, ne-a declarat Klaus Iohannis, primarul orașului Sibiu.

La începutul lui 2008 în oraș existau 72 de unităţi de cazare cu servicii de două, trei, patru, şi chiar cinci stele. Dat fiind numărul mare de turiști, indiferent de tipul călătoriilor, numărul locurilor de cazare s-a majorat considerabil în ultimii ani în Sibiu, iar calitatea serviciilor a crescut şi ea direct proporțional.

Dezvoltare economică

Nici investitorii nu au stat departe de Sibiu, în oraș există companii importante care au ca domeniu de activitate producţia de componente pentru industria automobilelor, domeniul logisticii şi ambalajelor, industria alimentară, a confecţiilor textile, comerţul şi producţia meşteşugărească, iar în ultimii ani au început să se dezvolte industria electronică, tehnologia informatică şi turismul. Datorită boom-ului economic cunoscut de Sibiu în ultima perioadă, şomajul în Sibiu este printre cele mai scăzute din România, cu mult sub media pe ţară. Ultimele statistici arată că ponderea şomerilor în rândul sibienilor cu vârste cuprinse între 18 şi 62 de ani este de 0,8 %.