Petrol si gaze

SOCAR România doreşte să deschidă benzinării în toată țara

01.07.2014

Compania vrea să lanseze carburanţi personalizaţi, care să îmbunătăţească funcţionarea motorului. SOCAR România, lansată în anul 2011, este filiala companiei petroliere şi de gaze naturale, condusă de statul Azerbaijan, The State Oil Company of Azerbaijan Republic. Compania este cunoscută la nivel mondial pentru toată activitatea sa în producţia de petrol şi gaze naturale și a devenit în ultimii ani unul dintre jucătorii importanţi pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România. “În acest moment SOCAR deţine 28 de benzinării în judeţele: Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bihor, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiş, Ilfov şi Cluj. Vom continua deschiderea de noi staţii atât în judeţele în care avem deja reprezentare, dar şi în alte judeţe. Obiectivul nostru este să fim prezenţi la nivelul întregii ţări. Fiecare benzinărie SOCAR trebuie să respecte anumite standarde, iar investiţia finală diferă în funcţie de mai mulţi parametri: zona geografică – oraşul ales, valoarea terenului, mărimea, numărul de pompe, facilităţile incluse (internet, info chioşcuri pentru orientarea în trafic, cafenea etc.). În medie, suma pentru deschiderea unei noi benzinării ajunge, de obicei, la circa un milion de euro”, ne-a declarat Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

Estimări 

Compania este recunoscută la nivel internaţional pentru calitatea produselor şi serviciilor oferite, iar conducerea SOCAR spune că dorește pe viitor să lanseze carburanți personalizați, care să acopere o gamă mai largă de nevoi ale clienților. “În acest moment sunt vândute două categorii de carburanţi: carburanţi Premium (Motorina super şi Benzina COR98) şi carburanţi clasici (Motorină Euro5 şi Benzină COR95). Toate categoriile de carburanţi respectă normele de poluare Euro5 şi legislatia din România şi CE. În perspectiva realizării acoperirii naţionale SOCAR se pregăteşte să lanseze pe piaţă carburanţi personalizaţi, care să îmbunătăţească funcţionarea motorului prin caracteristici de spălare şi antispumare”, ne-a explicat Hamza Karimov.

În ceea ce privește dezvoltarea pieței de carburanți din țara noastră, oficialii SOCAR sunt de părere că România are un potențial de creștere ridicat, având în vedere statisticile privitoare la numărul de mașini înmatriculate în țara noastră. “România este parte a Uniunii Europene şi trebuie să se alinieze la piaţa europeană, ceea ce presupune încadrarea în anumite limite, dar şi a unor standarde de calitate. Potenţialul pieţei este ridicat, având în vedere situaţia parcului auto (270 maşini la 1.000 locuitori în România faţă de 450 maşini la 1.000 locuitori în CE) şi tendinţa de creştere a numărului de alimentări pe lună/cantitatea utilizată lunar care este în creştere.

Din punct de vederea al ofertei existente, prin cele trei rafinării se asigură aproape dublul consumului intern cu o calitate ridicată, în conformitate cu standardele CE. Se va continua tendinţa de creştere a motorizării pe diesel în defavoarea benzinei”, este de părere CEO-ul SOCAR România. Conducerea companiei spune că se va menține tendința de creștere a prețurilor la carburanți în viitorul apropiat. “Preţurile sunt stabilite de producătorii interni, la nivelul cotaţiilor internaţionale sau chiar sub acestea. Se va menţine această tendinţă datorită ofertei de carburanţi din spaţiul exsovietic. Preţul final mare este dat de cuantumul accizei şi al TVA-ului”, ne-a declarat Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

Beneficiile oferite clienților

Cienții SOCAR pot beneficia de carduri care oferă reduceri substanțiale la prețul combustibilului, dar și alte beneficii. Este vorba despre cardul SOCAR PREplătit care oferă posibilitatea administrării personale a unui consum prestabilit de carburant, diminuarea grijii banilor lichizi la achiziţionarea produselor din staţii, discount-uri la alimentarea cu carburant și utilizarea reducerilor pentru achiziţia de carburanţi sau produse din magazin. Al doilea card oferit de companie este SOCAR Business Card ce oferă, pe lângă beneficiile primului, și avantaje precum limitarea alimentărilor în funcţie de disponibilităţile financiare, controlul costurilor pe fiecare card și posibilitatea transferului de limite între acestea. “Pe lângă tipurile de carburanţi oferite, am încercat să aducem în benzinăriile SOCAR şi o parte din tradiţiile azere. Este modul nostru de a strânge relaţiile dintre cele două popoare, azer şi român. Promovăm schimburile reciproce din domeniul economic, cultural sau gastronomic. Clienţii SOCAR au la dispoziţie un spaţiu special în fiecare benzinărie – Cafe Nar – în care se pot delecta cu produse de tradiţie în Azerbaijan cum sunt cafeaua la nisip sau sucul de rodie. În multe din staţiile noastre, clienţii pot comanda binecunoscuta şaorma. De asemenea, le oferim clienţilor o binemeritată pauză de relaxare în drumurile lor şi venim în întâmpinarea lor cu oferte atractive de produse care să îi facă să se întoarcă cu plăcere la noi. În majoritatea benzinăriilor există info-chioşcuri digitale pentru orientarea în trafic şi tabletele conectate la internet pentru a acoperi cât mai mult din nevoile clienţior. Şoferii au la dispoziţie şi produse necesare pentru îngrijirea maşinii şi rezolvarea micilor probleme pe care aceştia le întâmpină în trafic”, ne-a declarat CEO-ul SOCAR România.

Planuri de viitor

Cu o cifră de afaceri care s-a ridicat la 582.000.000 lei anul trecut, oficialii companiei estimează ca 2014 să aducă o creștere de peste 900.000.000 de lei. Până în prezent compania a creat peste 360 de locuri de muncă şi a derulat investiţii de peste 50 milioane de euro în România.Pe termen scurt, vom continua să investim în deschiderea de noi benzinării. Ca orice investitor, SOCAR speră într-un mediu de afaceri predictibil şi, în mod special pentru domeniul nostru de activitate, ne dorim îmbunătăţirea reţelei de infrastructură”, ne-a declarat Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

 

Proiecte cu impact internațional

AGRI interconectorul Azerbaijan-Georgia-România este un proiect, inițiat în anul 2010, care va duce la creşterea securităţii energetice în regiune, spun oficialii SOCAR. “AGRI a fost iniţiat printr-un memorandum semnat între România, Azerbaijan şi Georgia. Proiectul reprezintă un sistem de conducte şi terminale de lichefiere şi regazeificare care va ajuta la conectarea cu sursele de gaz din Azerbaijan pe ruta Georgia-Marea Neagră. AGRI este proiectat pentru o capacitate de 8 miliarde de metri cubi, iar investiţia poate ajunge până la 6 miliarde de euro”, spune Hamza Karimov, CEO-ul SOCAR România.

SOCAR susține activ şi alte proiecte cu impact internaţional, precum TAP sau TANAP. “Trans-Adriatic Pipeline (TAP) va furniza gaz azer către pieţele europene, ca parte a proiectului Shah Deniz II. Proiectul TAP prevede livrarea de gaze din regiunea Mării Caspice, prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică la sud de Italia şi mai departe de Europa de Vest. Capacitatea anuală a conductei, a cărei construcţie va începe în 2015, va fi de 10 miliarde de metri cubi. TANAP este un proiect istoric, care prevede livrarea de gaz azer în Europa prin teritoriul Turciei. Conducta care este proiectată pentru a transporta 16 miliarde metri cubi de gaz pe an, urmează să fie pusă în funcţiune în 2018. Un total de 6 miliarde de metri cubi de gaz transportat va fi livrat în Turcia, în timp ce restul va fi vândut pe pieţele europene”, a completat CEO-ul SOCAR România.