Stiri: Constructii

Ultimii cinci ani au adus creşteri importante pe piaţa construcţiilor

11.04.2017

Afacerile din construcţii au urmat un trend pozitiv, în ultimii cinci ani, pe fondul interesului românilor şi al companiilor pentru investiţiile în imobiliare. Locuinţele ieftine, pentru ,,Prima Casă”, au reprezentat principalul motor al pieţei. Aşadar, apetitul clienţilor pentru astfel de achiziţii reprezintă o afacere cu dublu tăiş, mai ales pentru companiile de construcţii mici şi mijlocii, pentru care contractele ,,Prima Casă” marchează graniţa subţire dintre insolvenţă şi profit.

Conform unui studiu privind evoluţia pieţei construcţiilor, realizat de Keysfin, construcţiile de locuinţe asigură principalul motor al pieţei, urmate de construcţiile de imobile de birouri şi spaţii comerciale, în timp ce lucrările edilitare, de infrastructură, continuă să rămână cenuşăresele unui sector în care finanţarea reprezintă, în continuare, principala provocare pentru investitori.

„Siguranţa zilei de mâine a fost cuvântul de ordine pentru mulţi dintre românii care, după criză, au ajuns la concluzia că imobiliarele le pot asigura „centura de siguranţă” în caz de nevoie. Oameni simpli sau investitori, cu toţii au încercat să fructifice preţurile mici ale locuinţelor în comparaţie cu cele dinainte de criză. Prima Casă a reprezentat, astfel, principalul instrument al pieţei”, spun analiştii de la KeysFin.

Cererea semnificativă de locuinţe şi relativa stabilitate a preţurilor, ca urmare a limitelor financiare impuse de programul guvernamental, s-au văzut în rezultatele firmelor de construcţii.

Afacerile din acest sector, conform sursei citate, au atins anul trecut nivelul de 80 de miliarde de lei după ce, în 2015 se situaseră la 76,7 miliarde de lei. Aşadar, cifra de afaceri din sectorul construcţiilor a crescut semnificativ din 2012 (72,8 mld. lei) şi până în prezent, semn că cererea în această piaţă a rămas constantă.

„Românii au învăţat o lecţie importantă din bula imobiliară dinainte de criză, atunci când, de exemplu, un apartament de 2 camere ajunsese să fie vândut cu 100.000 de euro, faţă de 35.000-55.000 euro în prezent”, afirmă analiştii.

Cele mai mari afaceri în sectorul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi a marilor oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti. Statistica arată că, în 2015, activau în piaţa construcţiilor 61.715 firme. Numărul acestora a scăzut faţă de anii precedenţi, însă această evoluţie trebuie privită ca un alt semn al maturizării sectorului.

Şi anul acesta, perspectivele investitorilor în construcţii sunt în general pozitive. Dovadă este faptul că numărul firmelor de construcţii nou înfiinţate a crescut semnificativ în primele două luni ale anului 2017.

Potrivit datelor ONRC, în ianuarie şi februarie s-au înregistrat 1671 de firme noi, în condiţiile în care, în tot anul 2016 au fost raportate 8741 de companii nou înfiinţate. Un alt argument legat de perspectivele pozitive ale pieţei îl reprezintă numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, care a crescut cu 51,6% în luna februarie a acestui an faţă de luna precedentă. În luna februarie 2017, au fost eliberate 2.367 de autorizaţii de construire, din care 69,2% sunt pentru zona rurală.

„Investitorii se tem ca nu cumva ,,Prima Casă” să fie o cursă cu capcane. Altfel spus, programul guvernamental să rămână fără cofinanţare, pe fondul provocărilor financiar-bugetare. Aici va fi cheia pieţei construcţiilor, pe segmentul rezidenţial, în 2017”, estimează experţii.

Însă, dincolo de incertitudinile legate de derularea programului ,,Prima Casă”, nici bilanţurile financiare ale firmelor nu stau foarte bine. Gradul de îndatorare al companiilor din zona Bucureşti-Ilfov, de exemplu, este de peste 50%, iar alte date financiare susţin provocările cu care acestea se confruntă, blocajul financiar fiind la ordinea zilei.