Constructii

O.M.A. România are în plan dublarea cifrei de afaceri până la finalul acestui an

30.09.2013

Relațiile de afaceri dintre România și Italia sunt puternice, spun oficialii O.M.A. România. Fondat în anul 1981 de către Antonio Angelucci, grupul italian O.M.A. din Abruzzo operează acum în întreaga Europă, fiind condus acum de căre cei doi fii ai lui Antonio Angelucci: Giovanni și Mauro, care au dezvoltat activitatea grupului O.M.A. pe piața mondială și au reușit să facă din afacere una ce se află pe primele locuri mondial.

Proiectarea și construcția de instalații industriale metalice din domeniul petrochimic, energetic, petrolier, chimic sunt principalele activități ale grupului deținut în întregime de către O.M.A. S.p.A.

Prezent în România de aproape 10 ani, grupul O.M.A. a realizat până în prezent mii de tone de confecţii metalice dintre cele mai complexe şi avansate şi a exportat produsele sale către diverse ţări din toate cele şase continente.

Compania deține o hală de producție de aproximativ 25.000 de metri pătrați și spații de depozitare de circa 50.000 de metri pătrați, într-o zonă care facilitează accesul la fluviul Dunărea, la o distanţă de Bucureşti de aproximativ 60 de kilometri. Toate acestea oferă capacități de producție care pot depăși 250 – 300 de tone pe lună de structură metalică sudată și alte 200 – 250 de tone pe lună de piping, iar oficialii O.M.A. spun că secretul unei companii puternice este, în primul rând, angajarea de personal cu înaltă calificare, la care se adaugă celelalte considerente. “Resursele umane sunt adevarata putere a unei companii. Angajamentul de zi cu zi de a consolida sinergiile dintre diversele sectoare de activitate, trebuie să fie întotdeauna punctul central pentru buna creștere și o corectă dezvoltare. Garantarea calității produselor noastre este oferită prin implementarea sistemelor de calitate și obtinerea următoarelor certificări: ISO 1090-1, ISO 9001:2008, EN ISO 3834-2, ISO 14001, ASME, R8886, 1935/12, care pot satisface foarte mult nevoile oricărui client”, ne-a declarat Luigi Zaccagnini, administratorul O.M.A. România. Desigur însă, relațiile dintre companii și nu în ultimul rând relația cu statul și cu legile pe care orice companie trebuie să le respecte sunt alte considerente de luat în calcul de orice investitor care vrea să depășească limitele propriei țări. “Nu există nici o îndoială că relațiile bune și eficiente între operatorii economici și instituțiile statului sunt întotdeauna dorite și reprezintă o bază importantă pentru orice tip de operațiune. Trebuie spus, însă, că aceste relații sunt strâns legate de domeniul în care se intervine, pentru care este evidentă importanța lor în special în cazul programelor de investiții de stat (precum energie, infrastructură, transporturi)” este de părere administratorul O.M.A. România.

Conducerea companiei spune că O.M.A. se distinge prin calitatea și capacitatea productivă pentru care solicită în permanență clienților evaluări și opinii, cu scopul de a implementa eventualele schimbări dorite. “Anul trecut, cu toate că societatea noastră a resimțit efectele crizei economice în unele privințe, a reusit să înregistreze o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro, iar în acest an vom depăși 14 milioane de euro. Continuând să urmărim obiectivul nostru și anume de a înregistra o continuă dezvoltare, vom consolida investițiile în tehnologie și instruirea personalului. În afară de implementarea politicii de personal și un nou model de organizare, traiectoria noastră este mereu aceeaşi si vizează întodeauna aceleași obiective: corectitudine, calitate și creşterea producţiei”, explică Luigi Zaccagnini.

Până în prezent, compania nu a investit cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană, însă conducerea O.M.A. spune că acest lucru este luat în considerare pentru dezvoltări ulterioare. “Acest lucru nu înseamnă că nu urmărim cu interes programele în temă, în special fiind interesaţi de inovație tehnologică, reducerea consumului de energie electrică și programele de formare profesională”, a adăugat Luigi Zaccagnini.

Colaborări între România și Italia

Criza economică și efectele acesteia pare că au dezvoltat și mai mult relațiile economice și nu numai dintre România și Italia. Colaborarea dintre cele două țări a fost astfel reactivată, spun oficialii O.M.A. prin crearea și consolidarea relațiilor instituționale. Asta deși, efectele crizei economice încă se resimt. “Din păcate, si aceasta este părerea mea, că, în ansamblu, nu a existat o evoluție, ci o involuţie atat din punct de vedere economic, dar mai ales social. Creșterea sărăciei și a șomajului duce la regresie în toate țările europene. Nu mai vorbesc despre viitorul obscur al tinerilor noștri”, explică administratorul O.M.A. România.

Cu toate acestea, relațiile dintre țara noastră și Italia sunt în plină dezvoltare, spune Luigi Zaccagnini. “Relațiile economice și politice dintre cele două țări trebuie să fie de multă vreme considerate excelente, dar, în opinia mea, sunt determinante  relatiile consolidate spiritual în contextul istoric, referitoare la civilizație și cultură. Antonio Greco, în studiul său asupra relațiilor istorice și culturale dintre cele două țări, nu întâmplător le-a numit „fiii aceleiași lupoaice.” Dincolo de orice exaltare, cifrele sunt incontestabile: comunitatea românească este cea mai mare dintre rezidenții străini în Italia, cu mai mult de un milion de locuitori înregistraţi, asigurând, printre altele, mai mult de 1,3% din PIB-ul italian, și viceversa, în România: prezența unora dintre cele mai mari și cele mai importante grupuri italiene industriale, creșterea continuă și identificarea de noi întreprinderi mici și mijlocii italiene pe întreg teritoriul României, și completând cu apariția de structuri medicale (spitale, clinici, medici), firme de avocatură și diferite firme de consultanță. Toate aceste date mă fac să afirm, fără teama de a fi contrazis, că relațiile dintre cele două țări trebuie să fie considerate mai mult decat excelente”, ne-a declarat Luigi Zaccagnini, administratorul O.M.A. România care a completat că nu există diferențe majore între mediile de afaceri românesc și italian, lucru care face ca investițiile italienilor în România și invers să decurgă cât mai natural.
În ceea ce privește zona care adună un număr ridicat de investitori italieni, conducerea O.M.A. crede că Bucureștiul este cea mai vizată de posibilii investitori. “Nu dispun de cifre exacte, dar eu consider că zona de nord-est și Bucureştiul ar avea un număr mai mare de investitori italieni. Datele sunt oricum provizorii având în vedere că interesul oamenilor de afaceri italieni este în continuă creștere pe întreg teritoriul României în domenii dintre cele mai diversificate”, explică administratorul O.M.A. România.

 

În timp ce mulți investitori străini privesc România cu suspiciune, O.M.A. consideră că țara noastră este una cu posibilități și capacităţi importante. “În ciuda faptului că a suferit de pe urma crizei economice europene si mondiale și chiar forțată să reducă investițiile, aceasta este încă în evoluție. Capacitățile individuale ale românilor, de asemenea, asociate cu o educație bună și o dorință frenetică pentru dezvoltare, fac ca investitorii italieni sa fie interesați să îşi transfere activitatea în România, de la agricultură industrializată la electronică, de la producție la servicii. Este o țară care urmărește creșterea, prin capacitate și vointă, prin dorința de a reprezenta o <realitate> importantă în Comunitatea Europeană”, ne-a explicat Luigi Zaccagnini.

Cu toate acestea, administratorul O.M.A. este de părere că și alte țări vecine României sunt de interes pentru cei care vor să investească în România. “Bulgaria și alte țări vecine, în multe feluri, sunt cu siguranță țări foarte interesante. Investițiile sunt în creștere, iar întreprinzătorii italieni prezintă interes puternic pentru cele două state fiind prezenți în fapt, într-un mod semnificativ. Cu toate acestea, dupa părerea mea, deschiderea acestor noi piețe nu va limita interesul investitorilor pentru România, deoarece, dincolo de considerente pur economice (impozitarea / costul de personal și altele), asemănarea absolută a italienilor cu românii (limbă, tradiții, caracter) este și va rămâne un punct esențial”, povestește Luigi Zaccagnini.