Finante

Business angel Orlando Szasz a investit 60.000 de euro în agricultură

01.03.2014

Idee, echipă, implementare și puțin noroc – „ingredientele” unui start-up de succes. În România există puțini investitori, pe care cei care vor să înceapă o afacere știu că se pot baza atunci când au o idee bună, dar nu dispun de toată suma de bani necesară lansării business-ului. Ajutorul financiar al unui astfel de “investitor informal” înseamnă, de cele mai multe ori, șansa de a transforma o idee de succes a unui antreprenor local într-o afacere profitabilă. Simplu spus, un business angel oferă capital pentru start-up-uri, în schimbul unui procent din afacere, susținând astfel existența business-urilor inedite, la început de drum, dar cu potential, și asigurând în același timp asistența necesară dezvoltării unei activităţi de succes.

Orlando Szasz este unul dintre puținii astfel de investitori din România, dar și unul dintre cei doi fondatori ai companiei Renania, specializată pe echipamente de protecție a muncii. Investițiile realizate de Orlando Szasz se îndreaptă spre domenii care mai de care mai diverse, de la tehnologie, la agricultură, “ingredientele” pe care ar trebui să le aibă o afacere în care să creadă nefiind legate de domeniu, ci mai degrabă de idei, oameni și viziune, așa cum explică chiar el.

Ne puteți face o scurtă prezentare a carierei și experienței dumneavoastră?

Am fondat, alături de fratele meu, în anul 1995, compania Renania. Amândoi eram la acea dată studenți, fratele meu absolvind ulterior Universitatea Tehnică din Aachen (Germania) iar eu Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș. Timp de aproximativ 16 ani am dezvoltat compania Renania, până la poziția de lider de piață, iar în februarie 2012, m-am retras din poziția de CEO, dedicându-mă unor proiecte noi, atât în plan personal, cât și în cel profesional. Unul din aceste proiecte este acela de business angeling.

Care este rolul unui business angel în România?

Cred că, în general vorbind, rolul unui business angel este acela de a acompania oamenii cu idei și dorința de muncă, în drumul către succesul profesional și financiar.

La cât s-a ridicat cea mai mare investiție de până acum? Ne puteți povesti despre domeniul în care ați investit cel mai mult și de ce ați considerat că este unul de viitor?

Momentan există mai multe idei, respectiv proiecte, în stadiu de analiză. Pentru exemplificare însă, m-aș referi acum la o afacere în care tocmai am încheiat etapa investițională și intrăm în etapa productivă. Este vorba despre o investiție în agricultură, iar valoarea participației personale s-a ridicat la 60.000 euro.

Există mulți investitori de acest fel? Care sunt start-up-urile spre care vă îndreptați atenția?

Sunt foarte deschis la orice propunere în spatele căreia pot identifica un bun potențial de dezvoltare, fantezie și oameni care să aibă calitățile necesare de a transforma, cu succes, ideile în realitate.

Care sunt avantajele finanțării unei afaceri ca business angel? 

Partea frumoasă este că ai ocazia de a cunoaște foarte mulți oameni interesanți, entuziaști și că energia și efervescența începuturilor te reîncarcă și te motivează într-un mod pozitiv.

Care este filosofia dumneavoastră de investiții?

Investesc în afaceri, doar dacă am sentimentul că echipa este în măsură să implementeze ideile în practică, într-o manieră „nemțească”, iar etica oamenilor cu care intru în parteneriat se suprapune cu felul în care am fost eu educat să văd lucrurile.

Care sunt rezultatele obținute în privința creării locurilor de muncă în societățile în care ați investit ca business angel?

Ne-am făcut bine temele la început și am reușit să ne încadrăm în numărul de angajați prevăzuți inițial.

În ce măsură ați fost afectat de criza financiară în obținerea de capital pentru a investi în idei de afaceri?

Am intrat în zona de business angeling de abia pe la jumătatea anului 2012, când lucrurile se mai așezaseră oarecum, după turbulențele din 2008/2009.

Putem vorbi și despre talent în afaceri? Cum caracterizați acest lucru?

Desigur. Așa cum vorbim despre talent în sport sau în orice alt domeniu, la fel putem vorbi și despre talentul unora de a construi afaceri de succes. Partea interesantă este că, indiferent de domeniul la care alegem să ne gândim, pentru a avea succes, trebuie respectate exact aceleași principii.

Ce anume credeți că poate crea un impuls pentru creșterea economică în România?

Stabilitatea legislativă și fiscală, facilitățile fiscale pentru profitul reinvestit și investițiile în infrastructură.

Care sunt atuurile pentru un start-up de succes în 2014 în țara noastră?

Ideea, echipa, implementarea fără cusur și… puțin noroc.

Care sunt cei mai importanți pași într-un start-up și care este rolul business angelului în echipă?

Toți pașii sunt importanți, iar rolul business angelului este acela de a se asigura că echipa în care investește înțelege foarte clar aceste lucruri și își concentrează toată energia în direcția obținerii performanței.

Ce anume credeți că ar putea să facă statul român pentru susținerea ideilor inovatoare pentru ca acestea să devină o afacere pentru ambele părți?

Să creeze un mediu fiscal și legislativ, stabil și atractiv, astfel încât oricine are vreo idee inovatoare sau potențial profitabilă, să dorescă să o dezvolte și să o fructifice aici și să nu fie tentat, să o ducă în altă parte.

Puteți da un sfat tinerilor întreprinzători?

Să își drămuiască bine resursele și să se diferențieze cât mai mult de competiție.

Care este ”planul de afaceri’’ pentru 2014 al business angel-ului Orlando Szasz?

Planul este acela, de a dedica majoritatea timpului și energiei copiilor, iar pentru delectare, să călătorească și să accepte noi propuneri de afaceri.

„Investesc în afaceri, doar dacă am sentimentul că echipa este în măsură să implementeze ideile în practică, într-o manieră „nemțească”, iar etica oamenilor cu care intru în parteneriat se suprapune cu felul în care am fost eu educat, să văd lucrurile”, declară business angelul Orlando Szasz.