Agricultura

Populaţia României 2022

Care sunt efectele suprapopulării?

01.10.2015

Cum se pot limita efectele negative ale oamenilor asupra mediului înconjurător. Fertilitatea, mortalitatea și migrația. Aceștia sunt cei trei factori principali de care depinde creșterea populației planetei. Specialiștii explică faptul că totul depinde de calitatea vieții și, mai ales, de cât de ușor și rapid sunt accesibile resursele planetei.

În cifre, totul se traduce printr-o creștere spectaculoasă, care a avut loc în perioada cuprinsă între anii 1800 și 2000. Dat fiind faptul că dezvoltarea economică a explodat cu adevărat, în această perioadă populația a crescut de la un miliard la peste 6 miliarde de oameni. Cum viitorul presupune o constantă creștere a calității vieții, analiștii se așteaptă la o continuă dezvoltare a populației, bazându-se, desigur, pe inovațiile din toate domeniile vieții.

Ce ne aduce viitorul?

În 2023 populația va ajunge la 8 miliarde, arată Organizația Națiunilor Unite într-un raport oficial, iar până în anul 2025 numărul se va ridica la peste 8.1 miliarde de oameni. Analiștii explică faptul că cele mai mari creșteri vor avea loc mai ales în zonele în curs de dezvoltare, precum regiunile din Africa.

Specialiștii din Statele Unite ale Americii explică faptul că până în anul 2025 populația va ajunge la 9 miliarde de oameni. Acesta va fi momentul în care va începe o perioadă care îi sperie pe oamenii de știință. Este vorba despre o perioadă în care oamenii riscă să rămână fără hrană, iar acest lucru poate conduce chiar la războaie pentru asigurarea alimentației de bază și reproducerii.

Datele studiilor diferă, dar rezultatul este același: vom fi martori ai suprapopulării planetei. Estimările realizate de Ined, Institutul Francez de Studii Demografice, arată că până la finalul secolului al XXI-lea populația va ajunge la 11 miliarde. Asta chiar dacă multe sunt statele unde creșterea demografică înregistrează un declin. În prezent, studiile care analizează fertilitatea arată că sunt 2.5 copii în medie pentru fiecare femeie din lume. Cu toate acestea, cea mai ridicată fertilitate este în Nigeria, unde numărul de copii se ridică la 7.6 pe fiecare familie. De asemenea, toată zona Africii este una unde se înregistrează creșteri demografice puternice, care vor schimba viitorul omenirii în următoarele decenii. Se estimează că până la finalul secolului populația Africii va fi de patru ori mai mare, în ciuda bolilor care afectează grav rata mortalității în această parte a lumii.

În prezent, cele mai populate țări din lume sunt China, India, Statele Unite ale Americii, Indonezia, Brazilia, Pakistan și Nigeria. Toate aceste țări însumează aproximativ 3.9 miliarde de oameni, adică mai mult de jumătate din întreaga populație a lumii.

Efectele suprapopulării

Atunci când populația crește primul și cel mai mare risc este legat de resursele consumate, multe dintre acestea fiind unele care nu se pot regenera. De la defrișări ale pădurilor, la pescuitul sau vânatul ilegal, minerit, până la o posibilă criză alimentară, toate sunt efecte care distrug ecosistemul natural, balanță ce ne asigură, în cele din urmă, viața.

Suprapopularea este o amenințare pentru supraviețuirea omenirii, iar dacă nu se poate controla acest lucru, atunci efectele vor fi unele care vor distruge mediul înconjurător, ce este echivalentul vieții. Mai mult decât atât, există riscul unei crize alimentare, lucru care va conduce la mari probleme în toate domeniile vieții.

Analiștii explică faptul că educația aduce în anumite părți ale lumii o decizie fără precedent: renunțarea la a face copii. Asta nu pentru că oamenii se gândesc atât de departe, la suprapopulare, dar în țările foarte dezvoltate oamenii simt nevoia de a se dezvolta profesional, renunțând astfel la familie. Avem de a face în prezent cu o situație extremă: în timp ce natalitatea crește vertiginos în țările aflate în dezvoltare, în statele care au ajuns deja la un nivel ridicat al educației natalitatea scade. Statisticile din prezent arată însă în continuare faptul că balanța tinde spre majorarea fără precedent a populației.

Acțiunile noastre

La prima vedere pare ciudat faptul că niște acțiuni atât de mici pot conduce la un viitor mai bun pentru întreaga omenire. Cu toate acestea o mai mare atenția la ce fel de hrană consumăm, unde și cum decidem să aruncăm deșeurile produse și respectul față de natură sunt cei mai importanți pași pe care îi putem face pentru a avea grijă de viitorul nostru.

Spre exemplu, unei pungi de plastic îi trebuie cel puțin 20 de ani și cel mult 1.000 de ani pentru a se degrada. Mai mult decât atât, dacă plasticul arde, atunci aerul este poluat cu gaze toxice, lucru care provoacă un alt nivel de degradare. Pesticidele folosite în agricultură, reziduurile din industrie, defrișările, incendiile, transportul sunt doar câteva dintre cele mai mari surse de poluare pe care le cauzează oamenii.

Pentru a elimina sau măcar diminua toate aceste efecte educația ecologică este esențială. Mai multe instituții publice și ONG-uri încearcă de câțiva ani să explice oamenilor cât de important este respectul naturii și cum acțiunile care cauzează poluare nu fac nimic altceva decât să se întoarcă împotriva oamenilor.

Susținerea companiilor

Efectele acțiunilor asupra mediului înconjurător sunt și în atenția marilor companii. Dacă unele societăți se văd nevoite să respecte mai multe reguli bine stabilite de autoritățile locale și Uniunea Europeană cu privire la nivelul de poluare pe care îl provoacă, alte companii, care nu își desfășoară activitatea în domenii cu risc de poluare, au demarat proiecte speciale în acest sens.

Ultimii ani au adus o dezvoltare puternică a acțiunilor care au drept scop reducerea poluării. Spre exemplu, cele mai multe dintre marile corporații din România și nu numai oferă angajaților alternative pentru colectarea separată a deșeurilor la birou. Mai mult decât atât, există workshop-uri și evenimente speciale care aduc în prim plan discuții despre importanța ecologiei și cum fiecare salariat poate avea un efect pozitiv asupra mediului înconjurător.

Lăsând la o parte acțiunile punctuale asupra angajaților și dezvoltatorii de parcuri industriale și clădiri de birouri se confruntă acum cu noi cerințe cu privire la modul în care gândesc toate aceste spații. Arhitecții proiectează din ce în ce mai multe clădiri unde nu sunt necesare instalații de aer condiționat, întrucât totul este gândit pentru o bună circulație a aerului, imobile care au panouri solare sau alte surse prin care este colectată energia regenerabilă, ecologică, birouri cu zone speciale pentru transportul pe două roți sau clădiri poziționate astfel încât lumina naturală să fie suficient de puternică pentru a limita utilizarea energiei electrice.

Toate aceste acțiuni fac parte din noile tendințe ecologice ale companiei și asigură un viitor mai bun pentru omenire.

Utile 

Unul dintre sectoarele care poluează foarte mult și care se dorește a fi modificat este segmentul transporturilor. O noutate în acest domeniu este modelul BMW i3, cu o autonomie de 130 de kilometri, cu o singură încărcare a bateriilor. Acesta este și vehiculul considerat a fi unul dintre cele mai bune mașini ecologice din lume în acest moment, alături de Volkswagen e-Golf, un model cu propulsie electrică, care asigură o autonomie de aproape 135 de kilometri și Toyota Prius, ce poate ajunge la parcurgerea a 22 de kilometri cu doar un litru de combustibil.

În țara nostră, numărul autovehiculelor ecologice vândute, în primul trimestru al anului curent, a ajuns la 59 de unități. Potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile numărul mașinilor eco reprezintă 0.3% din totalul vânzărilor de mașini noi. Din toate aceste mașini doar una este electrică și restul de 58 sunt unele hibride. Țara noastră se află încă la coada clasamentului statelor cu autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător, topul fiind condus de Norvegia, Franța, Olanda, Marea Britanie și Germania. Situația se va schimba însă în viitor, susțin analiștii, când cei mai mulți șoferi își vor îndrepta atenția spre mașini prietenoase cu mediul înconjurător.

Nu doar autovehiculele încep să se modifice, ci și acțiunile de zi cu zi, din propriile case. IKEA este una dintre companiile care susțin un consum cât mai redus de energie în casă.

Compania propune clienților de la plite cu inducție care transferă energia direct către vasele de gătit, până la baterii reîncărcabile, care nu au mercur, și care pot fi utilizare la fabricarea de noi baterii. La toate acestea se adaugă becurile LED, funcții diferite de reglare a intensității luminii, soluții pentru economii la consumul de apă și multe altele.

Ce este de făcut?

Oamenii au început să conștientizeze riscurile suprapopulării, așadar cu toții ne îndreptăm către soluțiile cât mai naturale pentru a asigura un mediu curat și o planetă mai sigură ce poate oferi resursele unei populații mari mari.

Cu acțiuni mici, efectele se pot vedea în timp, iar fiecare lucru care poate să pară cu adevărat minor nu este decât un alt pas important care contează, într-un final, la salvarea viitorului omenirii.