Agricultura

Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști, prima cooperativă înființată de un retailer

01.06.2017

Prin intermediul cooperativei, clienții se pot bucura de legume românești proaspete. Retailerul Carrefour a lansat, la începutul lunii aprilie, prima cooperativă agricolă fondată de un retailer – Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști. Aceasta a fost fondată în localitatea Vărăști, județul Giurgiu, datorită condițiilor prielnice și a oamenilor pricepuți, aici fiind localizat bazinul legumicol Vidra.

Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști este alcătuită din cinci membri fondatori – Carrefour și 4 producători locali – 80 de familii ce produc 5.000 de tone de legume pe 60 ha pentru ceea ce este prima cooperativă agricolă fondată de un retailer.

Prin intermediul celor 294 de magazine ale rețelei Carrefour România – 133 supermarket-uri Market, 32 hipermarket-uri, 44 magazine Express, 10 magazine Contact, 1 magazin online și 74 magazine Billa – legumele ajung în decurs de o zi din pământ în toată țara, la clienții finali.

Nașterea Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști

Cooperativă Agricolă Carrefour Vărăști a apărut ca urmare a identificării unei cereri tot mai mari în piață pentru produse locale, la prețuri accesibile. Această nevoie, împreună cu dorința Carrefour de a susține economia locală și producătorii agricoli autohtoni prin scurtarea distanței dintre cerere și ofertă, au determinat înființarea unei astfel de cooperative.

„Când am decis să facem acest lucru, să investim în înființarea și dezvoltarea Cooperativei, am avut două obiective. În primul rând, am vrut să le oferim clienților noștri produse locale, de sezon, de bună calitate, la prețuri accesibile. În al doilea rând, am vrut să ne implicăm în societate, în mod practic, palpabil, să aducem o schimbare reală, așa cum am făcut-o cu fiecare proiect dezvoltat până acum. Cu ajutorul Cooperativei, aducem la aceeași masă cererea și oferta – clienții care își doresc produse românești și producătorii locali, contribuind astfel la susținerea dezvoltării lor și a comunităților”, ne-a declarat Silviu Diaconu, Director Achiziții legume fructe și coordonatorul proiectului Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști.

În contextul ultimilor ani, în care românii și-au exprimat prin alegerile făcute dorința de a încuraja economia locală și de a menține existența produselor de origine românească pe rafturile magazinelor, s-a conturat o competiție constructivă în rândul agricultorilor „din tată în fiu”.

Prin intermediul Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști se scurtează lanțul de aprovizionare, legumele ajungând mult mai repede la consumatori

Astfel, proiectul Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști și-a propus să aducă producătorii mai aproape de retailer și să scurteze lanțul de aprovizionare, astfel încât clienții să beneficieze de legume proaspete, gustoase, autohtone, la prețuri accesibile. Cooperativa este un nou punct de pornire al producătorilor locali și al comunităților din care aceștia fac parte, rețeaua de magazine Carrefour din toată țara devenind o piață de desfacere viabilă și sustenabilă pentru aceștia.

Rolul Carrefour în proiectul cooperativei

Implicarea Carrefour în proiectul cooperativei este la nivel de organizare și logistică, investițiile majore fiind în construirea unei platforme logistice ce cuprinde un depozit modern, pe care producătorii îl folosesc pentru depozitarea recoltelor și în organizarea rețelei de transport. De aici, legumele sunt preluate și distribuite în rețeaua de magazine a grupului Carrefour din țară, în lădițe de plastic, pliabile și returnabile, costurile de ambalaj ale producătorilor fiind reduse substanțial, în contextul în care, în prezent, cele mai mari provocări ale producătorilor agricoli sunt lipsa logisticii adecvate și a pieței de desfacere.

„Am dezvoltat acest proiect din dorința de a fi un partener sustenabil pentru producătorii agricoli locali și un furnizor de produse de calitate pentru clienții noștri. Am ales Vărăști datorită bazinului legumicol recunoscut în zonă pentru calitatea produselor sale, dar și pentru experiența de generații pe care o au producătorii de acolo. Vrem ca micile afaceri de familie să continue să se dezvolte și să păstreze tradiția și preocuparea pentru culturile agricole”, spune Jean-Baptiste Dernoncourt, CEO Carrefour România.

Altfel spus, rolul Carrefour este de a veni cu know-how-ul de business pe care îl deține, pentru ca tradiția și preocuparea pentru agricultură să primeze în fața preocupării pentru organizare și desfacere a producătorilor. Situația creată este cea ideală, de win-win, iar clienții au parte de experiența pe care și-o doreau și pe care o așteptau.

Rolul Carrefour este implicarea în organizarea și logistica proiectului Cooperativei Agricole, retailerul construind un depozit modern pentru producătorii locali de legume.

Astfel, pentru ca legumele și verdețurile produse în Cooperativă să ajungă la consumatori în cel mai scurt timp, Carrefour a construit în Vărăști un depozit de 300 mp, unde producătorii locali le pot depozita. De aici, legumele sunt transportate la depozitul central și apoi distribuite către magazinele Carrefour din toată țara.

Mai mult, Carrefour pune la dispoziția producătorilor lădițe din plastic, pliabile și returnabile, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să achiziționeze de fiecare dată navete de carton sau lemn. De asemenea, etichetele de preț de la raft vor fi inscripționate cu zona de proveniență, astfel încât clienții să devină parte activă a lanțului comercial, susținând direct, prin cumpărare, Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști.

Impactul Cooperativei la nivelul comunității locale

Prin intermediul Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști, Carrefour dorește să se implice în mod practic și activ în societate, aducând o schimbare reală, așa cum obișnuiește să facă prin fiecare proiect dezvoltat de la intrarea pe piața din România.

Aflată la doar 30 km de București, localitatea Vărăști nu a fost aleasă întâmplător de retailer pentru a găzdui proiectul Cooperativei Agricole, aceasta fiind renumită pentru condițiile prielnice și priceperea oamenilor, care au dus, în timp, la crearea bazinului legumicol Vidra.

80 de familii produc 5.000 de tone de legume pe 60 ha pentru prima cooperativă agricolă fondată de un retailer

Drept urmare, pe o suprafață de 60 ha, dintre care 15 ha sunt solarii, la Vărăști, producătorii implicați, 80 de familii, cultivă anual 5.000 de tone de legume.

Până la înființarea Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști, problema găsirii soluțiilor logistice și de desfacere era presantă și încetinea procesul de cultivare al agricultorilor locali, ei având contracte de colaborare cu mai mulți distribuitori mici. Astfel că procesul prin care produsul ajungea la consumator era unul greoi și de cele mai multe ori, nu își puteau vinde toate produsele.

Din acest motiv, producătorii autohtoni au primit proiectul Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști cu brațele deschise și cu ușurarea că se pot concentra pe ceea ce se pricep cel mai bine să facă: să producă și să cultive legume de calitate.

„Una dintre cele mai mari provocări pentru agricultorii români în acest moment este lipsa logisticii, a organizării și a unei piețe de desfacere care să preia producția în proporție de 100%. Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști este răspunsul la această problemă pentru că ne permite să ne concentrăm pe recoltă, productivitate și pe calitatea produselor, adică pe ce știm noi să facem mai bine. De restul se ocupă Carrefour. Îmi doresc ca exemplul nostru să fie urmat și de alți producători din alte zone ale țării”, susține Costel Buturuga, membru fondator al Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști.

În cadrul organizației, sub forma unei cooperative agricole, producătorii colaborează într-un mod armonios și foarte bine organizat, fiecare dintre ei știind exact cât produce și având siguranța că vând întreaga recoltă o dată. În plus, datorită Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști, în magazinele Carrefour vor fi prezente, pe tot timpul anului, legumele produse de agricultori locali, acestea fiind diferite în funcție de sezon: roșii, salată, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varză, țelină, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, leuștean, spanac, lobodă, leurdă, urzici, ridichi, ceapă verde, usturoi verde, ștevie.