Producatori

Grupul ZF, lider global în producția de tehnologii automotive

01.06.2018

Compania activează în Timișoara de peste 14 ani prin fabrica TRW Automotive Safety Systems. Grupul ZF, fondat în anul 1915, este lider global în producția de tehnologii pentru transmisii și șasiuri, precum și în cea de tehnologii pentru siguranța activă și pasivă. Internaționalizareagrupului a început la data de 13 Aprilie 1959, când nouă angajați au plecat din Friedrichshafen, Germania, spre Brazilia. Această călătorie a constituit un moment important în cadrul istoriei companiei, decizia de a construi o fabrica în Brazilia marcând internaționalizarea grupului și deschizând calea spre orientarea globală. Această mișcare s-a datorat dorinței grupului ZF de a-și urma clientul, Mercedes-Benz, în Brazilia, compania începând să livreze produse pentru clienți în paralel, astfel ca al doilea cel mai mare client a devenit Volkswagen.

Strategia de a urma clienții pe piețele din străinătate este încă validă și astăzi. După deschiderea locației din Brazilia, au mai fost adăugate și alte locații în Europa, Africa, America și Asia. Astăzi, grupul ZF are aproximativ 146.000 de angajați care activează în 230 de locații din 40 de țări și încă 19 locații majore de dezvoltare. Proximitatea față de clienții internaționali este foarte importantă pentru întregul grup, care va continua să se extindă în mod consecvent pe piața globală.

În anul 2017, vânzările înregistrate de grupul ZF au fost în valoare de 36.4 miliarde de euro, acesta fiind astfel unul dintre cei mai mari furnizori mondiali din industria automotive

Acționarii grupului ZF sunt Fundația Zeppelin, administrată de municipalitatea Friedrichshafen, Germania, cu un procent de 93.8% din acțiunile companiei, iar celălalt procent de 6.2% este deținut de Fundația Dr. Jurgen and Irmgard. Structura grupului ZF este aliniată cu piața și clienții, acesta fiind împărțit pe șapte divizii: Tehnologia Sistemului de Propulsie pentru Automobil, Tehnologia Șasiului de Automobil, Tehnologia Vehiculului Comercial, Tehnologie Industrială, E-Mobility, Piese de Schimb ZF (Aftermarket) și Tehnologia pentru Siguranța Activă și Pasivă.

Soluțiile ZF pentru industria automotive

În cadrul diviziei Tehnologia pentru Siguranța Activă și Pasivă, ZF va continua activitățile încununate de succes ale TRW Automotive Safety Systems, achiziționată în mai 2015. Prin această achiziție, grupul ZF a devenit unul dintre cei mai mari furnizori globali pentru industria automotive. Astfel, în colaborare cu celelalte divizii, se armonizează soluțiile sistemului ZF pentru a modela marile trenduri ale viitorului, precum eficiența, siguranța și conducerea automatizată. Divizia include linii de afaceri precum frânarea, direcția, siguranța ocupantului și electronicele.

Grupul ZF oferă posibilitatea vehiculelor să vadă, gândească și să acționeze. Compania investește peste 6% din procentul de vânzări în cercetare și dezvoltare, anual, în special pentru dezvoltarea transmisiilor electrice eficiente și în lupta pentru o lume fără accidente.

Mulțumită nivelului său ridicat de expertiza, ZF combină senzorii de mediu, precum camera și radarul (“vedere”) cu unitatea centrală de comandă electronică din vehicul (“gândire”). Mecatronica inteligentă din sistemele de conducere, șasiu și direcție convertesc mai apoi aceste informații în acțiuni (“acționare”).

Triada Vedere-Gândire-Acționare

Triada Vedere-Gândire-Acționare reprezintă principul conducător al companiei înseși, precum și un punct de vânzare unic pentru inovațiile sale tehnologice. ZF aplică cunoștințele sale complexe pentru a aduce soluții individuale pentru marile trenduri precum mobilitatea, siguranța, eficiența și conducerea autonomă, dar și pentru a proiecta sisteme cuprinzătoare și inteligente.Subtitles

Sistemul de Vedere – cu senzori de mediu moderni este un sistem sigur și detaliat de recunoaștere, fiind primul pas pentru orice sistem de conducere automatizat. Pentru a fi capabil să reacționeze în mod rezonabil, sistemul trebuie mai întâi să recunoască ruta, marcajele de bandă și alți utilizatori ai șoselei. Prin intermediul expertizei sale pe parte de senzori, ZF dotează vehiculul cu „ochii” de care acesta are nevoie. Camerele foarte moderne și senzorii radar și lidar recunosc mediul și lucrează împreună pentru a da vehiculului cea mai completă imagine a împrejurimilor.

Sistemul de Gândire – cu unități de control electronice inteligente formează computerul central de mare performanță și centrul de comutare din sistemul de conducere automatizată, în alte cuvinte, creierul. Acesta este responsabil pentru colectarea și analizarea semnalelor de la senzori și, ulterior, pentru fuzionarea acestora într-o imagine tridimensională de 360°. Unitățile de control utilizează mai apoi aceste date pentru a calcula rapid reacția optimă pentru situația curentă și decid care este cea mai bună variantă de acționare a vehiculului, în această situație. Programul înaintează comenzile corespunzătoare către actuatorii mecatronici.

Sistemul de Acționare – cu numeroase actuatoare mecatronice oferă și „mușchii” necesari pentru sistemele de conducere automatizate – actuatoarele mecatronice precum frânele, sistemele de direcție și șasiul răspund în fracțiuni de secundă la situațiile de trafic curente și execută precis soluțiile calculate de unitatea de control. Aceștia sunt factorii prin care vehiculele stau pe banda de mers în mod independent, reduc viteza în mod optim înaintea unei curbe, efectuează manevre în locuri de parcare înguste și, precum este arătat de către  Evasive Maneuver Assist (EMA) în cadrul ZF Innovation Truck 2016, ocolesc în mod independent un obstacol neașteptat și frânează.

Activitatea Grupului ZF în Timișoara

Compania ZF activează în Timișoara de peste 14 ani, prin fabrica TRW Automotive, bine-cunoscută ca „fabrica de la Pădurea Verde”. Domeniul său de activitate este producția de sisteme de siguranță pentru mașini – airbag-uri și volane.

În fabrica de la Timișoara, grupul ZF produce zilnic peste 16.000 de volane de cea mai înaltă calitate

Volanele reprezintă componenta ce iese cel mai mult în evidență șoferului, atunci când intră în mașină. Astfel, pe lângă rolul evident pe care îl au la nivel de siguranță, e important ca acestea sa fie de asemenea plăcute ca aspect. Pentru ca volanele să ajungă să fie așa cum le știe toată lumea, acestea trec prin mai multe operații de producție, care le transformă din materie primă în produs finit. Primul proces este cel de turnare sub presiune, în care un lingou de magneziu este turnat într-o formă, devenind astfel scheletul volanului, cel care îi oferă rezistență. Al doilea proces este cel în care scheletul de magneziu este acoperit cu spumă poliuretanică, printr-o procedură de spumare. În urma acestui proces, volanul capătă forma sa bine cunoscută tuturor.

În funcție de cerințele clienților pentru care sunt produse, unele volane urmează să fie acoperite cu piele, iar pentru aceasta se aplică următoarele sub-procese: tăierea pielii, coaserea pielii și mai apoi îmbrăcarea în piele.

Procesul final de producție al volanelor este cel de asamblare, în care se atașează taste și diverse componente plastice, cu rol important în aspectul și funcționalitatea volanelor.

Airbagurile sunt produse prin intermediul unei singure categorii de procese – cele de asamblare, componentele fiind primite de la furnizori și asamblate în produsele finite, care sunt mai apoi trimise către client.

Echipa de angajați a grupului ZF în România

Compania investește în angajarea și retenția celor mai bune talente din piață pentru a ține pasul cu cele mai noi tehnologii de producție – cei mai noi și performanți roboți, respectiv mașini de producție.

În locația ZF din Timișoara lucrează aproximativ 1.600 de angajați, atât în birouri, cât și în producție, la care se mai adaugă un număr de 1.500 de angajați care activează în locațiile satelit din Marghita, Oravița și Lupeni.

În cadrul unității ZF Group din Timișoara, sute de angajați au vechime de peste 10 ani în companie

Grupul ZF este în continuă dezvoltare în Timișoara și, ca atare, oferă potențialilor candidați o gamă diversă de locuri de muncă disponibile. Acestea sunt adresate tuturor, persoanelor tehnice sau non-tehnice, cu sau fără studii superioare și cu sau fără experiență.

Actualmente, ZF are de oferit posturi disponibile în domenii precum cel financiar, ca și analist financiar, cel logistic, ca și motostivuitorist sau în domeniul IT, ca și Tehnician IT sau Inginer IT Senior. În cadrul departamentelor de inginerie, există multe posturi disponibile, începând de la nivel de Frezor sau Mecanic, la Inginer de teste, Proiectant de unelte sau Inginer de calitate.

Totodată, în ultimul an compania a început la Timișoara consolidarea unor echipe globale în zona de cercetare și dezvoltare și expertiză în inginerie, recrutând Manageri de program și Specialiști în inginerie aplicată și prototipare. Chiar și actualii studenți sau proaspeții absolvenți regăsesc în cadrul ZF oportunități potrivite pentru ei, pe posturi special create pentru cei fără experiență. De asemenea, există în continuare nevoie și de operatori producție, fără de care activitatea companiei nu s-ar mai putea desfășura.

Proiectele de Responsabilitate Socială

În Timișoara, ZF Group a început acum 4 ani să consolideze proiectele locale de responsabilitate socială, ce au venit ca răspuns la unele nevoi pe care compania a considerat că în acel moment comunitatea timișoreană le are. Printre aceste acțiuni se pot enumera activități de ecologizare a mediului înconjurător, cu scopul de a crește conștientizarea în rândul populației despre efectele negative ale neglijenței față de mediu și, totodată, pentru a forma o conduită exemplară pentru cei din jur. De asemenea, compania s-a implicat în acțiuni de promovare a reciclării și voluntariatului prin construirea de ambarcațiuni/pomi de Crăciun din materiale reciclabile și recuperate. Pe plan educațional, menționaăm acțiunile de dotare cu calculatoare a școlilor din zone defavorizate pentru a facilita accesul copiilor la tehnologie și educație,

implicarea în prezentarea de cursuri și traininguri tehnice către studenți, dar și participarea la diverse competiții și evenimente sportive în urma cărora taxele de participare sunt donate de către organizatori spre diverse cauze sociale. De menționat, de asemenea, renovarea și dotarea cu paturi speciale a unor saloane ale spitalului de copii Louis Țurcanu și susținerea acțiunilor de orientare în carieră a elevilor din licee, prin prezentări la clasă. În plus, s-au mai organizat activități de tip „job shadowing”, precum și exerciții practice de inovare, evenimente pe tema „Safe Driving”, care își propun să ajute tinerii să conștientizeze riscurile la care se supun atunci când nu conduc preventiv și multiple activități de premiere a tinerilor cu performanțe deosebite în educație și cultură.