Constructii

Veolia Water Solutions & Technologies dezvoltă strategia comercială

01.07.2015

Oferte integrate de proiectare și construcție pentru rețelele și stațiile de tratare și epurare a apei. Finalul anului 1993 a fost momentul în care Veolia Water Solutions & Technologies și-a început activitatea în țara noastră, sub denumirea TRAILIGAZ-ROM SRL, iar timp de doi ani activitatea societății a fost direcționată spre proiectarea, fabricarea și instalarea echipamentelor de tratare a aerului, pentru producerea Ozonului necesar Stației de Tratare a Apei Potabile de la Crivina. În 1998, odată cu preluarea companiei de către Veolia Environement, societatea s-a redenumit devenind OTV România Apă și până în anul 2000 a proiectat și construit instalația de producere și dozare a ozonului de la stația de tratare a apei potabile din Luduș, dar și alte câteva stații din Cluj Napoca.

Începând cu anul 2000, activitatea companiei s-a dezvoltat prin proiecte precum stațiile de tratare a apei din București, construcția celei de la Crivina, iar din 2005 societatea s-a implicat în lucrările stațiilor de la Buzău, Baia Mare, dar și alte localități. “La nivel organizațional, finalul anului 2011 a adus noi schimbări, grupul Veolia luând decizia de a regrupa în Europa Centrală și de Est activitățile dedicate construcției de rețele cu cele dedicate stațiilor de tratare și epurare. În acest context, în România, Veolia Water Solutions & Technologies s-a alăturat companiei Acvatot, constructor de rețele edilitare, cele două entități găsindu-se astăzi într-o fuziune operațională și putând propune clienților publici și privați o ofertă integrată de proiectare și construcție a rețelelor și stațiilor de tratare și epurare a apei”, ne-a declarat Pierre Cugnet, director de operațiuni Veolia Water Solutions & Technologies România SRL.

Centre de cercetare și investiții 

Cu ajutorul susținerii companiei mamă, Veolia Water Solutions & Technologies România beneficiază de investițiile în cercetare și dezvoltare, susținute la nivel internațional prin cele șase centre dedicate din Franța, Varșovia, Beijing și Singapore.

Nu mai puțin de 850 de experți lucrează zilnic la dezvoltarea celor 278 de programe pilot de cercetare. Nu este de mirare așadar faptul că Grupul Veolia deține peste 2.000 de patente pentru tehnologii de vârf, cele mai multe fiind dedicate resurselor naturale și tehnologiilor care nu afectează mediul înconjurător.

 

Nu mai puțin de 850 de experți lucrează zilnic la dezvoltarea celor 278 de programe pilot de cercetare

 

Investițiile locale sunt direcționate spre formarea și dezvoltarea echipelor de ingineri, pentru a răspunde întotdeauna cu succes cerințelor clienților din România. “Până în prezent, cele mai multe dintre proiectele derulate au fost cele de proiectare și construcție a marilor stații de tratare și epurare a apelor. Beneficiarii acestor tipuri de proiecte, finanțate în principal prin fonduri europene, sunt regiile de apă și autoritățile publice locale. Pentru aceste tipuri de proiecte, soluțiile tehnice propuse sunt cele tradiționale, în sensul că se utilizează o filieră de tratare primară și tratare secundară biologică a apei și apoi tratarea primară a nămolului. Acest tip de soluție ne permite să răspundem constrângerilor de natură tehnică și financiară, cu care se confruntă clienții municipali”, explică directorul de operațiuni Veolia Water Solutions & Technologies România.

Oficialii companiei spun că în ceea ce privește sectorul industrial, soluțiile tehnice pot fi foarte variate, realizate în funcție de nevoile clienților. “De exemplu am pus în operare utilizarea filtrelor ultra-pure PurBev® în domeniul industriei de producere a berii sau evaporatoarele Evaled® în industria produselor lactate”, adaugă Pierre Cugnet.

Proiecte de amploare

Soluțiile oferite de companie sunt unele nu doar performante, dar și durabile, iar experiența și expertiza internaționale ale grupului aduc beneficii importante pe plan local, astfel încât Veolia Water Solutions & Technologies România poate furniza partenerilor de afaceri tehnologii avansate şi soluţii complexe pentru tratarea apei, tratarea nămolurilor sau stocarea apei subterane.

Oferind proiecte la cheie, care includ auditarea și identificarea clară a nevoilor clienților, compania poate furniza o gamă largă de soluţii şi tehnologii, începând de la sisteme de purificare a apei pentru uzul laboratoarelor, până la instalaţii la cheie, proiectate şi construite de societate. „Avem o importantă carte de vizită cu proiecte notabile de stații de tratare și epurare din România. Printre acestea, cel mai bun exemplu este stația de tratare a apei potabile de la Mediaș, una dintre cele mai moderne stații din Europa, finalizată în anul 2013. Soluţiile inovatoare propuse de Veolia Water Solutions & Technologies România, care permit tratarea apei brute cu o încărcare organică mare, cu o turbiditate care poate ajunge până la 6.000 NTU, au fost alese în urma unei licitaţii publice organizate de societatea <Apa Târnavei Mari>, operatorul regional din centrul ţării. Proiectul a avut o durată de 24 de luni și a inclus tehnologii precum: ozonarea, Multiflo trio®, Actiflo carb®, filtre cu nisip, filtre cu carbon activ, tratament UV şi dezinfecție cu clor”, declară Pierre Cugnet, director de operațiuni Veolia Water Solutions & Technologies România.

Dezvoltare locală

Cele mai mari probleme din prezent ale sectorului de activitate sunt finanțările proiectelor, întrucât bugetele necesare sunt ridicate. Chiar dacă fondurile europene acoperă o parte din necesar, bugetele locale nu sunt întotdeauna disponibile pentru a completa investițiile, iar aceste neajunsuri cauzează probleme pe termen lung.

Mai mult decât atât, cel mai important criteriu în cadrul unei licitații pentru proiecte este prețul cel mai mic, iar acest lucru limitează aplicarea unor soluții tehnice complexe. “Considerăm că viitoarele investiții în segmentul public vor privi construcția și reabilitarea instalațiilor de tratare a apelor uzate și a rețelelor aferente pentru localitățile mici și mijlocii. Construirea unor astfel de stații va permite o acoperire extinsă a țării în privința tratării apelor uzate, cu scopul de a se asigura conformitatea cu normele europene în vigoare. Următoarea etapă ar consta, evident, în tratarea nămolurilor provenite din procesul de tratare și epurare”, este de părere directorul de operațiuni Veolia Water Solutions & Technologies România. Oficialul consideră că pe segmentul de piață industrial jucătorii importanți din industrie vor începe să investească, în viitorul apropiat, în modernizarea și punerea în conformitate a instalațiilor care deservesc procesul de producție.

Strategii de viitor

Veolia Water Solutions & Technologies România se va concentra în viitor pe dezvoltarea strategiei comerciale pentru clienții privați industriali, aducând soluții valoroase care se concretizează, într-un final, în reducerea costurilor pentru gestionarea ciclului apei și optimizarea instalațiilor de tratare și reutilizare a apei. “De asemenea, vom ținti către proiectele de design și construire ale stațiilor de talie mică și cele ce vizează tratarea nămolului. Nu în ultimul rând, vom rămâne activi în cadrul Grupului Veolia și vom continua să exportăm know how-ul echipelor din România către celelalte entități din grup”, ne-a declarat Pierre Cugnet, director de operațiuni Veolia Water Solutions & Technologies România.